Gdje ćete provesti godišnji odmor? / Usporedili smo cijene: Hrvati umjesto destinacija na Jadranu biraju Bali, Tenerife, Barcelonu...

Image
Foto: RTL/Shutterstock

Morske radosti će vas u najjeftinijoj verziji doći oko 10 tisuća kuna, a to je optimistična verzija

26.4.2019.
15:49
RTL/Shutterstock
VOYO logo

Proljeće je stiglo i za sve vas koji ste spremni spakirati kofere i negdje otputovati ovo ljeto i uzbudljivo provesti svoj godišnji odmor, zadnji je trenutak da rezervirate karte.

Oni koji su bili organizirani to su napravili već u dvanaestom mjesecu kada je izbor bio veći, a vi ćete sada ipak morati pristati na ono što vam se nudi. Ne brinite niste jedini, ove godine većina Europljana odlučila se za last minute booking. Razlog je jednostavan, cijene su prevelike pa se nadaju da će ih iznajmljivači ipak spustiti kada vide da ne mogu napuniti svoje kvadrate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, ne znaju stranci mentalitet Hrvata, oni ipak žive cijelu godinu od najma i ne posustaju, tako da smo sigurni da im ni cijene neće pasti ni u jeku sezone, pa čak i ako im apartmani budu zjapili prazni. A da su cijene ljetovanja u Dalmaciji takve da vam se zavrti u glavi osvjedočili su i novinari Splitskog dnevnika

Je li Jadran namijenjen samo strancima?

Zanimalo ih je da li njihovi sugrađani koji žive na sjeveru mogu sebi priuštiti ljetovanje na moru ili je Jadran namijenjen samo strancima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrili su da dvoje odraslih, koji sa svoje djece žele sedam dana provesti na moru, recimo u Splitu, moraju uštedjeti najmanje dvije plaće i to samo za put i smještaj. Gledali su smještaj od sredine lipnja kada vas još uvijek može iznenaditi koji pljusak i hladniji dani, misleći da će cijeli taj doživljaj koštati malo jeftinije. Greška, osvjedočili su listajući apartmane na jednoj od najpoznatijih web stranica za turizam.

"Pogled" na more

Naime, smještaj u dvije sobe s pogledom na more, jer ipak ste u Dalmaciji i to u najljepšem gradu na svijetu, u Splitu, za sedam dana platit ćete od sedam do 10 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apartmani koje ćete za isto vrijeme platiti od četiri do šest tisuća kuna imaju pogled na more preko asfaltiranog parkinga i između dvije zgrade, a balkon je prostor od pola metra s dvije rasklopne stolice iz Bauhausa, ali s kroasanima na stolu.

Hotele su brzo preskočili jer oni na samoj cesti za sedam dana i doručak svoje sobe cijene 17 tisuća kuna, a oni bliže plaži čak 37 tisuća kuna za sedam dana. Nisu gledali što ulazi u tu cijenu jer se za taj novac može kupiti novi dnevni boravak i još će vam ostati koja kuna za vikend u Rimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odustali su od grada

Odustali su od grada, razmišljali su ekonomično. Ukoliko idete autom možete naći mjesto i izvan samog grada, a tamo su i bolje plaže i mir koji želite. Tražili su u Podstrani i na samom početku naišli su na zgodan apartman za pet tisuća kuna nedaleko od plaže. Nije veliko, pogleda nema, ali cijena je ok.

Ima ih još u nizu ali shvatili su da za taj novac mogu dobiti pristojno uređene apartmane s pogledom na maslinik i parking, a ipak ih nije zanimala unutrašnja dekoracija, već su došli vidjeti more.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Omiš kao Podstrana, Kaštela jeftinija

Ujedno tu vam je uključen i adrenalinski turizam, jer balansirajući preko ceste s napuhanim balonima, ručnicima, ruksacima s hranom i ostalim dodacima za plažu, riskirate život jednako kao da skačete bungee jumping.

Odlučili su dati koju kunu više za blizinu plaže, pa su nastavili potragu i brzo odustali jer im je svaki metar bliže plaži značio tisuću kuna više iz novčanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od sedam do čak 11 tisuća kuna cijene se apartmani s pogledom, slike kažu kako stvarno možete uživati. Novinari Splitskog dnevnika otišli su još malo dalje. 

Omiš su zaobišli, cijene slične kao u Podstrani, pa su se uputili u Kaštela. Plaže su se uredile, brza je cesta do Splita riješena, tu je i Trogir, a ni njihove plaže nisu loše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve skupa nije toliko vrijedno

Nisu pogriješili, nađe se tamo i apartmana od dvije tisuće kuna, naravno ne na plaži, ali dobijete ležaljku na travnjaku ispred kuće. Šalu na stranu, cijene su ipak nešto niže, a apartmani pristojni, ali kada pogledate cijelu sliku, sve skupa nije toga vrijedno. Jer potrošili ste minimalno pet tisuća kuna za put i smještaj, tisuću – do dvije kuna za hranu i to ako se hranite jeftino, ne idete po restoranima i priuštite djeci tek jednu kuglu sladoleda na plaži.

Sve drugo ljetovanje vam poskupljuje za dodatnih tisuću kuna, posebno ako se, ne daj Bože, zaželite pojesti ribu za ručak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uračunajte tu i poneko večernje piće u lokalnom kafiću, znate, čaša vina i kola za klince i ode još tisućica, a izlet brodom, adventure staze i ostale dodatke odmah zaboravite, osim ako niste spremili koji euro na deviznom računu, a da žena i djeca za njih ne znaju.

Cvit Mediterana i Sahara na Žnjanu

Morske radosti tako će vas u najjeftinijoj verziji doći oko 10 tisuća kuna, a to je optimistična verzija. E sada za ovaj novac možete osam dana provesti u Barceloni i to početkom srpnja, putovati avionom i odsjesti u hotelu s četiri zvjezdice, a imate i jeftiniju varijantu s hostelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na jednoj domaćoj stranici za putovanja našli su i put na Tenerife, 12 dana, hotel 3300 kuna ili Lisabon za 2500 kuna također s hotelskim smještajem. U kolovozu možete i za 5.900 kuna suprugu ili supruga na 9 dana odvesti na Bali, ali hotele u Dalmaciji sebi ne možete niti priuštiti.

Što ima Barcelona, a nema Split ili Bali?

Međutim što ima Barcelona, a nema Split ili Bali, pa imaju dva, zapamtite dva, privremena rotora i to odmah ispred hotela u kojem će vas smještaj koštati dvije prosječne plaće. Imaju i gužve u trajektnoj luci, pa tko ne voli dobiti boju odmah ispred trajekta, imaju more i sunce, plažu Žnjan koja daje dojam afričke Sahare, imaju Dioklecijanovu palaču u kojoj se guraju turisti i jedva preko glava vidite zidine, a oko vas kakofonija objašnjavanja na svim svjetskim jezicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imate ribu iz zamrzivača, more, sunce, plaže gdje stolicu plaćate do 200 kuna po danu, a ako to ne napravite imate 20 centimetara prostora za raširiti ručnik i to samo ako dođete u šest sati ujutro.

O smještaju na otocima nisu htjeli ni pričati, u gore navedenu cijenu ubrojite povratnu trajektnu kartu za vas, vašu obitelj i automobil, kruh koji na otoku ne plaćate ispod 15 kuna i krafnu koja na Visu košta fascinantnih sedam kuna, pa ćete shvatiti da će vas na primjer ljetovanje u Turskoj i to s "all inclusive" ponudom i gdje će te se osjećati kao kraljevi doći čak 50 posto jeftinije. Tko voli neka izvoli, piše Splitski dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo