I PALAČINKE SU LUKSUZ / Kod susjeda po gorivo i brašno, ali ne i ulje i jaja: Usporedba cijena u Europi pokazuje da su Hrvati još i dobro prošli

Zbog inflacije diljem Europe potrošačke su košarice sve siromašnije, umjesto skupog ulja prži se na jeftinoj svinjskoj masti, a značajno su poskupjele gotovo sve namirnice

18.5.2022.
8:36
VOYO logo

Ulje, jaja i brašno jako su poskupjeli pa su i palačinke postale luksuz. Ali ne samo u Hrvatskoj, kaže se u prilogu RTL-a u kojemu su, nakon što se razmahala inflacija, uspoređene cijene kod nas i u nekim bližim europskim zemljama. U Češkoj je jako poskupjela piletina.

"Sada je kilograma pilećih prsa 80 kruna, odnosno 50 kuna. Tu nema zamjenske namirnice. Piletina je najjeftinije meso. A u dućanima je piletina skoro nestala, hladnjaci su prazni", kazao je za RTL Jan Kotek iz Češke. Iako im je ulje najmanje poskupjelo, pa preračunato u našu valutu litru plaćaju 15 kuna, Kotek kaže da sve više Čeha skupu piletinu prži u jeftinoj masti. Tamo je stopa inflacije visoka - 14,2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'INLACIJA SE OTELA KONTROLI' /

Udar na džepove Hrvata svakim danom gori, a stručnjakinja tvrdi da zamrzavanje cijena nije dobra ideja: 'Jedini način je...'

Image
'INLACIJA SE OTELA KONTROLI' /

Udar na džepove Hrvata svakim danom gori, a stručnjakinja tvrdi da zamrzavanje cijena nije dobra ideja: 'Jedini način je...'

Kad inflacija podivlja, prži se na masti

U Sloveniji još ne moraju masovno pržiti na masti, ali porast cijena nije zaobišao ni naše sjeverozapadne susjede. Inflacija im je 6,9 posto.

"I u Sloveniji je hrana poskupjela. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, samo u travnju ove godine ulje je skuplje za sedam posto. Skuplje je i meso, povrće, kruh", kaže slovenska novinarka Sandra Boršič.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kruh u pekarama je skup, ali nije baš jeftin ni u kućnoj radinosti. Najjeftinije brašno kupuju Mađari i Srbi. U Sloveniji i Hrvatskoj košta oko 6,50 kuna, dok Talijani, Austrijanci i Nijemci moraju dati i do 13 kuna za kilogram. Najskuplje brašno trenutno kupuju Švicarci, preračunato - košta ih gotovo 18 kuna.

"Cijene u Švicarskoj neprekidno rastu od 2020. godine. Radi uvoza sve košta više. Porasli su troškovi energije. Što se tiče inflacije za 2022. godinu, kod nas je ispod dva posto. U usporedbi s drugim zemljama to je, rekao bih, čak beznačajno", kaže Ivan Ivić iz Švicarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najjeftiniji benzin trenutno toče Mađari

Irci će nekako preživjeti uz jaja koja koštaju 20 kuna ili ulje koje je i dalje jeftinih 11 kuna, ali problem je što su tamo računi za režije sve veći. Ana-Maria Hota koja živi u Dublinu kaže da su struja i plin skuplji 20 do 30 posto.

"Ovdje možete promijeniti kompaniju od koje dobivate plin ili struju, mi je svake godine mijenjamo. Ove godine će nam računi za plin i struju rasti i do tisuću eura na godinu. Zbog toga što smo promijenili kompaniju, uštedjet ćemo 500 eura", kazala je za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče goriva. litra benzina u Njemačkoj je najskuplja, skoro 16 kuna. U Italiji je oko 13 kuna, a Slovenci litru plaćaju manje od 12. Mađari toče najjeftiniji benzin - oko 9,50 kuna za litru.

"U Sloveniji smo prije samo deset dana plaćali litru benzina 1,70 eura, litru dizela 1,86 eura što je stvarno bilo previše. Previše je bilo i za transport. Prije tjedan dana vlada Slovenije je napravila regulaciju dizela i benzina. Takve će cijene biti sljedeća tri mjeseca, do 10. kolovoza", kaže Boršič.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Austriji jedno jaje gotovo četiri kune

U Austriji je stopa inflacije 7,2 posto, a potrošačka košarica je drastično poskupjela.

"Rekla bih da je moja tjedna košarica poskupjela za 12 do 15 eura, a tu čak ne uključujem meso. U mom slučaju to se odnosi na voće, povrće i mliječne proizvode", kaže Jelena Bagarić iz Austrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Austriji, primjerice, paket od 12 jaja doseže cijenu od čak 40 kuna.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo