USPJEŠNO ZAVRŠEN REMONT HELIKOPTERA: / Ministar obrane: 'Dobili ste vrijedno sredstvo'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

MORH na Plesu prezentirao remontirane helikoptere Mi-171Sh

23.9.2019.
15:34
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

U vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu danas je održana prezentacija završetka remonta helikoptera Mi-171Sh iz sastava Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), priopćio je MORH.

Predstavljanje generalnog remonta helikoptera Mi-171Sh održao je načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika HRZ-a brigadni general Michael Križanec, koji je podsjetio da se danas obilježava 28. obljetnica ustrojavanja Eskadrile višenamjenskih helikoptera, u spomen na 23. rujna 1991. godine, kada je prvi transportni helikopter preletio na oslobođeno letjelište Lučko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijedno sredstvo

Pripadnicima Eskadrile, koja u svome sastavu broji 24 helikoptera, čestitao je ministar obrane Damir Krstičević. "Drago mi je vidjeti ovdje postrojene remontirane helikoptere Mi-171 Sh jer ste na taj način dobili vrijedno sredstvo koje će u sljedećim godinama osigurati vašu punu operativnu sposobnost i spremnost u izvršenju svih zadaća", kazao je ministar.

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

23.09.2019., Zagreb - U vojarni “Pukovnik Marko Zivkovic” na Plesu odrzan promotivni let u sklopu prezentacije zavrsetka remonta helikoptera Mi-171 Sh. Damir Krsticevic, Anvar Azimov, Mirko Sundov

Također je izrazio zadovoljstvo jer se remontirani helikopteri već koriste u operativnom radu i u obavljanju zadaća, što dokazuje da je remont kvalitetno napravljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do 1. rujna helikopteri HRZ-a ostvarili su 1714 medicinskih letova, prevezli 670 pacijenata te sudjelovali u 13 intervencija traganja i spašavanja. "Ovim remontom uposleni su kapaciteti Zrakoplovnog tehničkog centra na duže vremensko razdoblje, a ujedno je povećana sposobnost u opsegu i kvaliteti tehničkog održavanja helikoptera Mi-171 Sh", zaključio je Krstičević.

Sugrađani mogu uvijek računati na pomoć

Naši sugrađani uvijek mogu računati na pomoć pripadnika HRZ-a, poručio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov. "Iako je sposobnost djelovanja u zahtjevnom međunarodnom okružju vrlo važna, za naše sugrađane još je važnije što se u potporu vas, pripadnika HRZ-a, uvijek mogu pouzdati", kazao je Šundov napomenuvši kako država čini sve kako bi u složenim gospodarskim prilikama modernizirala i opremila Hrvatsku vojsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Veleposlanik Ruske Federacije u RH Anvar Sarvarovič Azimov zahvalio je na suradnji i poručio da je Rusija otvorena za rad i pomoć na budućim projektima.

"Izrazito smo zadovoljni remontom, helikopteri su u potpunosti operativni i funkcionalni te podupiru sve zadaće koje pred nas stave Oružane snage, jednako kao u potpori civilnim institucijama", izjavio je po završetku promotivnog leta zapovjednik Eskadrile višenamjenskih helikoptera bojnik Dubravko Radić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruska tvrtka u provedbi remonta

Ugovor o remontu deset helikoptera MI-171Sh, u vrijednosti 206.943.143 kuna, potpisan je 2017. godine sa Zrakoplovno tehničkom centrom d.d. Inozemni partner ZTC d.d. u provedbi remonta bila je ruska tvrtka "Russian Helicopters" iz Ruske Federacije sa svojom tehničkom podrškom.

Riječ je o deset helikoptera Mi-171Sh Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na kojima je uspješno proveden remont, operativni su stigli u postrojbu, imaju sve tražene sposobnosti i koriste se u obavljanju zadaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ti helikopteri koriste se za humanitarne akcije pružanja pomoći civilnim institucijama kroz akcije potraga i spašavanja, hitne medicinske letove, prijevoz organa za transplantaciju i gašenje požara. Dva helikoptera od kolovoza ove godine sudjeluju u NATO-voj operaciji potpore miru KFOR na Kosovu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo