kako dalje? / Ušli u Schengen, ukinuli granice, a samo u prosincu brodska policija zaustavila 2500 migranata

Image
Foto: Davor Kibel/Glas Slavonije/Pixsell

'Vezano uz pojačani intenzitet nezakonitih migracija može se konstatirati da je ulazak Republike Hrvatske u Schengen bio čimbenik poticaja većeg interesa nezakonitih migranata za ulazak na područje Republike Hrvatske' , navodi policija

3.1.2023.
18:01
Davor Kibel/Glas Slavonije/Pixsell
VOYO logo

Na području PU brodsko-posavske u prosincu je evidentirano 193 slučaja nezakonitih prelazaka, odnosno 2565 osoba, kaže za Danas.hr tamošnja policija. Nije nam pak mogla otkriti koje je žarište prelaska.

"Policijski službenici prilikom nadzora državne granice, uoče strane državljane kako na zapadnom tako i na istočnom području u nadležnosti rada policijske uprave, a posebice u nepristupačnijim područjima", kazali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija nam je pak otkrila kako štiti granicu. Tako se granica kopnenim putem štiti auto ophodnjama i pješačkim ophodnjama. Također se koriste i psi zaštitno tragačke namjene. Granica se štiti i riječnim putem koristeći službena plovila, zračnim putem, snimanje bespilotnim letjelicama i slično te korištenjem helikoptera, kao što je to bio slučaj u poslijepodnevnim satima 29. prosinca.

Image
legalno koračanje /

Otkrili smo tajnu papira koji migrantima omogućuje da 7 dana budu u Hrvatskoj

Image
legalno koračanje /

Otkrili smo tajnu papira koji migrantima omogućuje da 7 dana budu u Hrvatskoj

Potvrdili su nam kako se nadzori obavljaju planski i sustavno uz suradnju s policijom Bosne i Hercegovine, uz rad mješovitih policijskih ophodnji i praćenjem događanja na državnoj granici i rijeci Savi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Policijska uprava brodsko-posavska, raspolaže dovoljnim brojem policijskih službenika, koji su dobro obučeni, spremni i sposobni odgovoriti na sve izazove, zaštititi vanjsku granicu Europske unije i odgovoriti na svaku potencijalnu ugrozu", govore nam.

Često apeliraju i opetovano upozoravaju na tragedije koje se mogu dogoditi osobama prilikom nezakonitih prelazaka državne granice jer na ovakav način "osobe riskiraju svoje zdravlje i živote, budući da je u ovim zimskim mjesecima rijeka Sava nabujala, puna naplavina, granja i trupaca", govori policija te dodaje: "Također se mogu ponoviti slučajevi oštećenja ili prevrtanja čamaca uslijed kojih su tragedije neizbježne, ako se u tom trenutku u blizini ne nalaze policijski službenici koji su uvijek spremni pomoći i spasiti osobe. Isto tako osobe koje nezakonito uđu u Republiku Hrvatsku, ili osobe koje im u tome pomažu ili potiču, čine prekršaj, odnosno kazneno djelo za koje će biti adekvatno sankcionirane".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo