aktualac / Burić: 'Ima rusoljubno srce, možda i srboljubno...'; Peović: 'Laže'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Odmah na početku nekoliko zastupnika dobilo je opomene, Sačić izbačen iz sabornice. Iako je poželio da ga iznesu kao Pernara, nije to dobio. Premijer je o nestaloj jahti Putinove prijateljice s Murtera rekao da očekuje odgovore ministarstava prometa i unutarnjih poslova

17.1.2023.
9:33
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Hrvatski sabor održava 15. sjednicu i nakon jednomjesečne stanke, započeo je proljetno zasjedanje.

Prvo je na redu aktualno prijepodne, pitanja će postaviti 39 zastupnika, a ždrijeb je odlučio da će prva to učiniti SDSS-ova Dragana Jeckov, posljednji SDP-ov Arsen Bauk

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon aktualnog prijepodneva, koje će potrajati nekoliko sati, zastupnici će glasovati o povjerenju novim ministrima Branku Bačiću i Šimi Erliću.

O obrocima u školama

Prvo pitanje postavila je zastupnica Dragana Jeckov (SDSS) koja je pitala ministra obrazovanja Radovana Fuchsa kako planira riješiti tehničke i organizacijske probleme na koje se žale ravnatelji osnovnih škola zbog uvođenja toplih obroka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Planirate li nova zapošljavanja nenastavnog osoblja jer netko treba pripremiti obroke", bilo je dodatno pitanje.

Ministar Fuchs odgovorio je da je sve što je zastupnica rekla točno i da se krenulo u reformu obrazovanja i da je cilj da do 2027./2028. sve škole u Hrvatskoj budu opremljene sa školskim kuhinjama, blagovaonicama, školskim dvoranama i kabinetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je dio ideje škole u jednoj smjeni, pa bi škola trajala od ujutro pa do 15 i najkasnije do 17 ili 18 sati. U 40 posto škola nema kuhinje ni blagovaonice. Ostale koje rade u jednoj smjeni oprema nije kakva bi trebala biti. Znamo za to. U želi da se osigura obrok za učenike, krenuli smo i osigurano je više od pola milijardi ili 1,33 eura po obroku po učeniku. U 60-ak škola obrok je kuhani, topli. Drugdje je hladni obrok. Raspisom natječaja za izgradnju, dogradnju i opremanjem, ovaj problem bit će riješen di 2027./2028. Gdje treba dodatno osoblje, odobrava se zaposlenje., Sad imamo 1450 ili blizu 1500 kuhara i zahtjevi se odobravaju na dnevnoj bazi, zadnja 2 mjeseca odobrili smo 50 zahtjeva", odgovorio je Fuchs.

Željko Pavić (SDP) rekao je da je Hrvatska na poražavajućem 21. mjestu po digitalizaciji u EU. "Zvoni na uzbunu. Osvećuje nam se to što digitalizaciju provode cvjećare, sustave koji koštaju nekoliko tisuća eura plaćamo nekoliko stotina eura, digitaliziraju se nebitne stvari kao što je kalkulator za preračunavanje kuna koje studenti izrade za nekoliko sati, a plaćen je 275 tisuća kuna. Problemi su veći nego kod obnove. Kako tumačite da su neki u Vašoj vladi koji su o tome progovoreni smijenjeni, a oni koji su raspisivali natječaj su u foteljama. Kada namjeravate sustavno pokrenuti digitalizaciju?", upitao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vlader Andrej Plenković rekao je dane zna na što se referira u pitanju jer je pitanje "nejasno, neprecizno i nedovoljno artikulirano".

"Strategija digitalizacije usvojena je u prosincu. To je ključni aspekt IV industrijske revolucije i kriterij za apsorpciju sredstava iz Nacionalnog plan otpornosti i oporavka. Koncipirali smo projekte inicijalno vrijedne 9,6 milijardi eura pa je brzim oporavkom smanjeno na 8,9 milijardi eura. Proces javnih nabava i transparentnosti one moraju biti u bilo kojem segmentu, ne samo digitalnom. Ako postoji element u kojem uvijek i baš uvijek je da činimo sve da provjerimo je li bilo sve sukladno zakonu. Znam da ste dugo bili u APIS-u, slobodno sugerirajte i recite Vladi ili resornom ministarstvu, ako znate za neke nepravilnosti prijavite to", odgovorio je Plenković i završio:
"Navodi da je netko na funkciji ili nije, mi odlučujemo koga ćemo staviti na koja mjesta i kada, a ako vi budete u toj poziciji, drugi put nemojte kasniti na glasovanje o Ukrajini."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O skupoj kavi

Peđa Grbin, predsjednik SDP-a, rekao je da je svojedobno Plenković izjavio da će kava nakon eura poskupjeti 2-3 lipe, a onda u prosincu govorio da zbog rada Vlade građani nisu ni osjetili krizu u kojoj žive, a nakon Nove godine, kada se iznenadio što su cijene nastavile rasti, rekao da „Vlada ima puno arsenala u rukama“.

"Lani svi su u Saboru s imalo mozga i dobre volje upozoravali na to što će se dogoditi s eurom, pozivali da se intervenira na vrijeme. Odmahivali ste rukom. Znam da imate puno prioriteta koji uglavnom nisu u Hrvatskoj. To se vidi prema odnosu prema Baniji, Sisku, Petrinji, niste bili ni na obljetnicu potresa. Što čini arsenal koji imate u rukama i s obzirom na to da ga prošli tjedan niste počeli koristiti, a cijene nisu počele padati, kad ćete arsenal predstaviti?", pitao je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Plenković je odgovorio da se doprinos Grbinu može svesti na „jednu veliku nulu“.

"Izbacujte ljude iz SDP-a, dijelite klub i uništavate gradsku organizaciju SDP-a to je za uvod. Zakon o euru – podsjetimo, za razliku od vas ne smatram u naprijed da je dio gospodarskih subjekata sklon prevari. Idemo u dobroj vjeri. Naša Vlada radi korake naprijed koji su gigantskog karaktera za Hrvatsku, za naš razvoj i pripadnost Europi. I vaša je stranka nekad dava konsenzualni doprinos, ali operativno ne radite ništa. Euro i arsenal. Kava, da kad nismo imali brutalnu invaziju na Ukrajinu koja je pokrenula krizu, kad ste vi kao čelnik SDP-a imali priliku podržati žrtvu i reći ne agresoru i zajedno s 53 neodgovornih zastupnika učinili tešku sramotu za Hrvatsku jer nisu glasovali za sudjelovanje vojne misije Ukrajine u Hrvatskoj. Nadzor? Dali smo za gospodarstvo 3 paketa pomoći vrijednih 3,6 milijardi eura. Regulirana je cijena struja, plina, smanjena cijena goriva, potpore općinama, županijama, vrtićima, školama… svima. To je naš paket. Vaš doprinos? Nula. Arsenal? Inspekcija je do sad izrekla 151 novčanu kaznu vrijednih 234 tisuće eura onima koji su se počeli ponašati u skladu s nepoštenim poslovnim praksama. Arsenal? Ukidanje subvencija, dodatni porezi i vraćanje cijena na raniji rok", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grbin je oštro odgovorio: "Jeste li vi glupi? U svim zemljama u kojima je uveden euro, povisile su se cijene. Čega se dotaknete, vi i to zaribate. Ta količina nesposobnosti je u stvari dirljiva. Da se ne radi o standardu građana, bilo bi smiješno".

Uslijedilo je nadvikivanje zastupnika Željka Sačlića kojeg je predsjednik Sabora Gordana Jandrokovića tri puta opomenuo i pa je dobio zabranu daljnjeg sudjelovanja na aktualcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jandroković je udijelio opomenu i Nikoli Gmoji, a onda dvije i Nino Raspudić, potom Hrvoje Zekanović. "Zanimljivo je tko brani Peđu Grbina", rekao je Hrvoje Zekanović te je dobio opomenu. "Kolega Milanović Litre, i vi ste se pojavili", pitao je Jandroković te mu dao opomenu.

Jandroković je zamolio Sačića da napusti Sabornicu jer je prekršio Poslovnik, on je tražio da gaiznesu kao Pernar, ali mu želja nije uslišana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na primjedbu Grbina "jeste li glupi" pa rekao: "Neprimjereno je postavljati pitanje jeste li glupi, to bi mnogli pitati i vas."

Petir o trgovcima i cijenama

Zastupnica Marijana Petir ustvrdila je da poljoprivrednici i ribari kažu da nisu dizali cijene, da je Vlada je lani intervenirala s 27 milijardi kuna kako bi ublažila udar na gospodarstvenike, smanjivala PDV na hranu, ali da cijene nisu padale. "Mogu zaključiti da neki trgovački lanci nisu igrali fair play. Koje su se mjere poduzele kako bi se suzbile nepoštene trgovačke prakse", pitala je Petir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filipović je odgovorio da je inspekcija pokazala je oko 30 posto poslovnih subjekata neopravdano dizalo cijene. "Dobro je da nakon što ih Državni inspektorat posjeti, oni cijene vraćaju na 31. prosinca", rekao je Filipović.

Iznio je podatke o indeksu cijena hrane pri UN-u koji padaju devet mjeseci zaredom, a da je u prosincu bio najniži u odnosu na rujan 2021. Nastavio je i da su proizvođačke cijene jako pale u prosincu u Njemačkoj, a pad je i u Italiji, Sloveniji, Austriji odakle puno uvozimo. Potražnja u maloprodaji pala je posljednjih mjeseci. "Jasno je da nikakvo poskupljenje 31. prosinca ne može objasnito povećanjem, cijene imputa. Jasno je da su neki odlučili loviti u mutnom, nekorektno prema potrošačima", rekao je Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dizel je kod nas jeftiniji nego u Struja je kod na skoro 60 posto jeftinija nego u Sloveniji, dizel je kod nas jeftiniji nego u Italiji, Njemačkoj, Mađarskoj, Srbiji, Poljskoj...

Miro Bulj osvrnuo se na uvođenje eura: "Poljski premijer rekao je da ne želi euro jer je kaos u Hrvatskoj, povećanje cijena, inflacija... Nije to rekao Vučić, nego poljski premijer, prijatelj Hrvatskog naroda."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković Bartulici: Samo vi glasujte za Rusiju...

Stephen Nikola Bartulica ponovio da poljski premijer također konstatirao da nevolje prelaze iz Hrvatske u druge zemlje i da je euro postao tema u Poljskoj gdje premijer upozorava naše probleme. "Ja sam smatrao da nije Hrvatska za euro i glasovao sam protiv. Ne sporim benefite, ali nismo bili spremni. Jeste li svjesni da vaša nepovratna odluka da će voditi do osiromašenja građana, da ste žurili?", pitao je Bartulica.
Prije nego je odgovorio Plenković, Sabor je pljeskom pozdravio volontere i korisnike Facebook inicijative Od srca do srca za zagrebačke beskućnike i socijalno ugrožene".

Za Bartulicu je Plenković konstatirao da je njegova "euroskeptičnost poslovična".
"Ali da ste, kao netko tko je u Hrvatsku došao iz SAD-a, obrazovano se na Gregorijani, postali netko tko u odabiru potpore Ukrajine-Rusija, glasuje za Rusiju. To iznenađuje. Za razliku od vas mi jako dobro znamo gdje idemo - među najrazvijenije zemlje, s najviše koristi za hrvatsko gospodarstvo. Gle čuda, nikad većih plaća, nikad većeg rasta mirovine, nikad manje nezaposlenosti… Problemi gdje imamo sitne prevarante koji koriste konverziju, varaju građane je na njihovu sramotu i pogodit će ih nešto od arsenala. Sve je tu. Sve se bilježi. Tko je išao prevariti potrošače, neće ostati neokrznut. A vi sa svojim odabirima birajte za izolaciju i drugi put glasujte za Rusiju, čestitam!", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nađ o telekomima: 'Bez časne pionirske, ne vjerujem'

Vesna Nađ (SDP) pitala je kako će spriječiti pljačku hrvatske i poskupljenje telekom usluga?

Plenković je odgovorio da se neće dizati cijene, jer je tako dogovorio ministar Oleg Butković s teleoperaterima. "I oni imaju element korporativne i društvene odgovornosti", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nađ je odgovorila: "Ako je to bilo obećanje na časnu pionirsku, sumnjamo da se to neće dogoditi".

Predrag Štromar pitao je ministra Fuchsa hoće li i kada financijski pomoći jedinicama lokalne samouprave u pokrivanju dijela cijene vrtića kako bi se pomoglo roditeljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fuchs je odgovorio da se krenulo u program izgradnje i nadogradnja vrtića za 2016 milijuna eura, da je do sad je podijeljeno 166 milijuna eura u prvom krugu. "Osigurali smo i 45 milijuna eura iz programa konkurentnosti kohezije kako bi do 2030. obuhvat djece z vrtićima bio 96 posto i došli bi na prosjek EU. "

Zastupnik Domagoj Hajduković pitao je o luksuznoj jahti ruskog oligarha na Murteru."Bila je parkirana na suhom vezu na Murteru, vlasnik je pod sankcijama EU. Prije tri mjeseca lijepo je vraćena u more, upalila motore, vjerojatno je veselo izvjesila rusku zastavu, posada otpjevala Kaljinku i otputovala prema Turskoj. Hajde što je javnost tek sad saznala za nestanak majušne jahtice od 35 metara, nego je tek sad to saznala i Vlada i ministarstva. I kažu u Ministarstvu prometa da su jahtu zapečatili, a u MUP-u da je ne bi pustili da su znali da je pečatirana. To je dostojno Alan Forda i Dubravka Matakovića, vinkovačkog crtača stripova. Da sve bude bizarnije ima povjerenstvo koje ste vi osnovali radi kontrola sankcija i ima 16 ljudi. Jako puno radi ali jedan brodić veselo otplovi pod ruskom zastavom da se itko išta pita Što se, zaboga, dogodilo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je bio vrlo kratak u odgovoru: "Dijelim nezadovoljstvo koje ste iskazali oko nestanka zapečaćene jahte, očekujemo izvješće ministarstava mora i unutarnjih poslova. To se ne smije događati i tko bude odgovoran za propuste odgovarat ćete."

"Nadam se da ćete biti uvjerljiviji pred kolegama EU i NATO-a zato što se brinu za ugleda Hrvatske jer ovo pokazuje koliko smo neorganizirani. Ljudi ovo je brod od 35 metara", odgovorio je Hajduković.

Dario Zurovec postavio je pitanja o međužupanijskom povezivanju, pogotovo prema Zagrebu, te izdavanju dopusnica. Ustvrdio da prijevoznici zlorabe sustav za financijsko ucjenjivanje gradova. Upitao je što je s prugom Podsused-Svet Nedjelja-Samobor-Bregana?

Ministar Oleg Butković za povezivanje Zagrebačke županije i Grada Zagreba, govoreći o autobusnom prijevozu, da ima 12 dozvola te da ima 2 prijevoznika. "Dobili smo kontinuirane pritužbe građana da usluga nije dobra, da se ne održavaju linije. Temeljem toga smo pitali prijevoznike, oni su negirali, čak smo poslali inspekciju i izrečene su prekršajne kazne. Činjenica je da nema usklađivanja linija od 2017. i rješenje je u izmjenama zakona koji će omogućiti konkurencije. Dok god nema usklađivanja prijevoznici će imati monopol i ponašati se kako se ponašaju", dogovorio je Butković.

Za prugu prema Sloveniji rekao je da je to jedan od projekata koji je HŽ prihvatio, kao i Vlada, da se ide prema tome da se što prije napravi projektna i studijska dokumentacija. "Sad se izrađuje studija izvodljivosti s analizim troškova", odgovorio je Butković.

S obrocima najviše problema u Rijeci i Splitu

Andro Krstulović Opera pitao Fuchsa je li točno da su neki gradovi zakazali u pripremi besplatnog obroka te da su se ravnatelji sami organizirali, kao u Splitu. "Koliko ste zadovoljni projektom i kad možemo očekivati da svi imaju zdravu toplu marendu?", pitao je.

Fuchs je odgovorio da je namjera da se topli obroci osiguraju do školske godine do 2026./2027. Rekao je da je početak podjele obroka uglavnom protekao dobro. "Najviše je problema bilo u Rijeci i Splitu, kako su javljali ravnatelji. U tim gradovima nema više djece koja nisu dobile tople obroke, vjerujem da će s vremenom biti sve bolji i bolji", rekao je Fuchs.

Image
Foto: Patrick Macek/Pixsell

Bartulica je odgovorio: "15. listopada premijer je najavio program. 29. studenog smo donijeli proračun za program. 1. prosinca je Vlada donijela odluku. I onda su se neki gradonačelnici s ravnateljima našli 29. prosinca, ravnatelji su se sami organizirali. Gradonačelnik onda napadne ravnateljicu koja se angažira, samo zato što je HDZ".

Brošure s privatnim plažama i najjeftinija radna snaga

Katarina Peović postavila je pitanje Plenkoviću o Zakonu o pomorskom dobru.

"Tvrdite da će to biti obrana naše obale, a udruge za javno dobro spremaju masovne prosvjede i upozoravaju da ćemo cijenu Schengena platiti tako da će tajkuni dobivati privatne plaže. Najbolje reći što govorite stranim investitorima, pa rekli da imamo najjeftiniju cijenu radne strane. Zadarski investitor hvali se da, tko kupi viletine na Ugljanu, moći imati privatne plaže. Trebamo li čitati brošure u kojima razgovarate sa stranim investitorima pa da znamo što mislite", pitala je Katarina Peović.

Plenković je odgovorio: "Vi, ne samo da niste glasovali za onu deklaraciju o Ukrajini početkom godine, nego niste ni sada kad smo glasali o vojnoj misiji pomoći Ukrajini, a optužujete Vladu da je Kvislinška. Na najgrublji način govorite o nama, a onda zajedno sa svim plačljivcima plačete kad vam se nešto čvrsto odgovori", rekao je Plenković.
Za spomenuti zakon je rekao da nema odredbi koje bi onemogućile ljude da dođu na plažu i da govori neistinu. "Umjesto da govorite o brušurama koje privatni akteri publiciraju, čitajte zakon."

Image
Foto: Emica Elvedji/Pixsell

Zastupnica Sanda Benčić je zatražila da Jandrokovića da upozori premijera i da zaštiti zastupnike od njegovih uvreda te da zaustavi sjednicu u skladu s Poslovnikom. Jandroković je ustvrdio: Vi ne znate Poslovnik", potom joj dao dvije opomene.

"Mogu li isto tako za zamoliti zastupnike da ne vrijeđaju premijera i ministre? To je parlament i ja bih sada morao kazati premijeru što da govori, a građani će tu odlučiti tko što govori", kazao je Jandroković.

"Iz toga bi se dalo iščitati da sam ja vrijeđala premijera. Što sam ja rekla. Ali on je mene vrijeđao, znači trebate zaustaviti sjednicu", kazala je Peović. "Puno sam dao opomena, zbog zlouporabe povrede Poslovnika. Kada se grubo govori prema vladajućima onda je normalno da će vam oni odgovoriti na isti način, držimo podjednako kriterije", kazao je Jandroković. Urša Raukar Gamulin rekla je Jandrokoviću da nema iste kriterije prema zastupnicima, na što je on odgovorio: "Provjerite, najviše opomena imaju zastupnici HDZ-a. Što ja bih trebao pustiti da vi izvrijeđate HDZ. Ako govorite grubo i oni će vama grubo odgovarati".

Majda Burić (HDZ) rekla je da Katarina Peović konstantno laže i manipulira. "Pokazuje rosoljubno srce, vjerojatno i srboljubno. Prema napisima medija fizički je napala partnera, koja je nasilna kod kuće i skriva se iza vlastitog imuniteta", rekla je Burić.

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Dobila je na to opomenu, Jandroković je potom opomenuo: "Zamolio bih da se kloni onoga što je bilo u privatnoj sferi. Puta pisalo je o nama u novinama, ali zadržimo razinu."

Katarina Peović je uzvratila paljubu Burić: "Ona laže i širi dezinformacije o suludim konstrukcijama koje čita iz desničarskih, vrlo opasnih medija i mi to trpimo."

Jandroković ju je potom prekinuo: "Vrijeme je isteklo, što možemo, imamo 30 sekundi..."

Sanja Radolović nastavila je niz prepucavanja s HDZ-ovom Burić pa rekla: "Povrijedila je zdrav razum svih nas i nije počela govoriti s 'Ova Vlada Andreja Plenkovića' i time sam duboko uvrijeđena. Jučer je na saslušanju svog ministra potpuno zakazala i to rekla samo jednom. Znam da se morate ulizati premijeru, toliko brzi smjenjuje ministre, doći ćete na red."


Jandroković je zamolio: "Nemojte biti takvi…"

Uskoro više...

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo