USKORO REFERENDUM O VEĆOJ AUTONOMIJI ISTRE? Jakovčić: / 'To bi bilo dobro za Hrvatsku, pitajmo građane što žele'

Image
24.10.2017.
15:22
VOYO logo

"Za razliku od referenduma u Kataloniji, koji je bio jednostrani potez katalonske vlade, referendumi u talijanskim regijama Veneto i Lombardija su legalni. Oba su referenduma uspjela, osobito onaj u Venetu gdje je gotovo 60 posto građana izašlo na birališta od čega je velika većina glasovala ZA veću regionalnu autonomiju. Vrlo je važno da su ti referendumi provedeni u skladu s talijanskim zakonima", kaže Jakovčić.

Referendumi provedeni u Italiji mogu biti dobar europski model koji omogućava građanima što žele veću regionalnu autonomiju da se o tome izjasne, ocjenjuje zastupnik IDS-a. U Lombardiji je na referendum izašlo samo 36 posto građana, no to je, prema tamošnjim pravilima, dovoljna izlaznost. Ti su referendumi izgrađeni na ustavu i demokratskim načelima talijanskog društva, dodaje Jakovčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj model referenduma dobar je i za Hrvatsku. Postoje hrvatske regije, osim Istre tu su i neke druge regije, u kojima su aktivni pokreti za većom autonomijom. Pitajmo građane žele li ili ne veću autonomiju svojih regija", predlaže Jakovčić.

Podsjetio je da je u vrijeme Račanove vlade stidljivo počeo proces decentralizacije. Tada su se sustavi zdravstva i obrazovanja počeli decentralizirati tako da su županije i gradovi, koji su željeli preuzeti veće ovlasti nad tim sustavima, takve ovlasti mogli i dobiti, kaže Jakovčić. Za to su županije i gradovi mogli računati i na veća financijska sredstva iz državnog proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je odličan model koji smo počeli razrađivati 2001. i 2002. Nažalost, s tim smo projektom stali", izjavio je Jakovčić.

"Pozivam da razmislimo na koji način možemo postići viši stupanj decentralizacije u Hrvatskoj. Siguran sam da bi dublja decentralizacija bila na dobrobit svih hrvatskih građana", zaključio je Jakovčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo