vapaj / Uskoro neće imati tko liječiti stoku: Iz godine u godinu sve veći broj veterinara odlazi u inozemstvo

Velik problem je i što studenti veterine u većini slučajeva žele liječiti pse, mačke i druge kućne ljubimce

6.9.2021.
7:00
VOYO logo

Ako se ovakvo stanje nastavi uskoro neće imati tko liječiti stoku! Vapaj je to hrvatskih veterinara koji su zbog brojnih problema, pisali i premijeru Plenkoviću. U Hrvatskoj je iz godine u godinu sve manji broj stoke, a manje je posla i za veterinare koji rade za državu. Posljedično; sve manje zarađuju pa ih sve više odlazi na rad u inozemstvo.

Dvadesetak grla junadi, tri krave, dva konja, guske … teško je i pobrojati sve životinje koje na svom gospodarstvu ima ovaj mladi farmer. Većini njih , prije ili kasnije, trebat će veterinarska skrb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zatvorili su nam veterinarsku stanicu u Općini Rakovec koju smo imali i za sve je potrebe moramo ići u Vrbovec što nam je najbliža ambulanta. Udaljena 26 kilometara'', rekao je Mihael Pajur iz Dvorišća.

Mihael i danas tuguje zbog onog što se dogodilo prošle godine.

''Imali smo uginuće dvoje teladi zbog crijevne viroze neke i nije bilo spasa. Naravno, ljudi su na terenu, odrađuju redom posao. Ne stignu na sve strane'', izjavio je Pajur.

No šutjeti i trpjeti više ne žele veterinari. Upozoravaju da su velik broj područja u Hrvatskoj nije pokriven veterinarskom službom. Traže i smanjenje PDV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Taj PDV na veterinarske lijekove, na veterinarske usluge koji je 25 posto što je, ako je poljoprivreda strateška grana, mislim da bi stvarno trebalo i na to djelovat. Mogu usporedit da lijekovi u medicini su na 5 posto PDV-a'', rekao je Ivan Zemljak, predsjednik Hrvatske veterinarske komore.

Upozoravaju i kako iz godine u godinu sve veći broj veterinara odlazi u inozemstvo.
Velik problem je i što studenti veterine u većini slučajeva žele liječiti pse, mačke i druge kućne ljubimce.

''Njih se 80 posto izjašnjava, u anketama koje provodi fakultet, da je njihov interes u području veterinarstva rad sa malim životinjama'', izjavio je Anđelko Gašpar, tajnik Hrvatske veterinarske komore.

Nacionalna veterinarska služba smatra se globalnim javnim dobrom, od općeg društvenog interesa za zdravlje i ekonomiju svake zemlje, i zato je, kažu iz komore, vrijeme da Hrvatska svoju zaštiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo