praktičnije i bolje za okoliš / Uskoro jedan za sve uređaje: Zbog novog punjača mobitel skuplji 300 kuna, a godišnje ih bacamo na tisuće

Image
Foto: Shutterstock

Europski parlament izglasao je rezoluciju kojom traži uvođenje jedinstvenog punjača

1.2.2020.
11:21
Shutterstock
VOYO logo

Jedan punjač za sve male elektroničke uređaje nešto je o čemu sanjaju svi ovisnici o gadgetima, ali dobrovoljne mjere Europske komisije za standardizaciju punjača nisu dale rezultata jer su se proizvođači oglušili na opomene. 

Zato je Komisija donijela rezoluciju kojom se od srpnja ove godine ide na standardni punjač. Početkom ove godine napravljena je i studija koja utvrđuje koji model punjača treba postati standard, a nakon toga bi jedinstveni punjač trebao postati obavezan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šuma" punjača uskoro odlazi u smeće. Europski je parlament izglasao rezoluciju kojom traži uvođenje jedinstvenog punjača za mobitele i male elektroničke uređaje.

"Naravno da je praktičnije, ne moram ih imati sto i to je to, slažem se", rekao je Marko Biloglav iz Zadra. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam korisnik Appleovih proizvoda tako da nikad ne mogu naći nigdje nijedan punjač.  Zato sam ja definitivno za tu soluciju", kazala je Nikolina Segarić iz Zadra.

Spas za bateriju na izmaku ne može se uvijek naći u tuđem, posuđenom punjaču. Gjon je imao sreće jer vlasnica kafića u koji je sjeo ima isti tip punjača za mobitel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi mobitel zbog punjača skuplji za 300 kuna

"Ima toliko vrsta tih usb priključaka i raznoraznih konektora tako da je to u biti sve nepotrebno. Sve se to može napraviti i da bude univerzalno, kompatibilno i da bude na kraju krajeva jednostavno, a i povoljno", rekao je Gjon Serreyi iz Zadra. 

"Trenutačno na tržištu postoje tri vrste punjača – jedan za Apple i dva za androide: mikro usb standardni i mikro usb tip C", rekao je serviser mobitela Marin Pejdo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedinstveni punjač smanjio bi i nepotrebno onečišćenje okoliša. Svake se godine baci 51.000 tona punjača, a potrošačima je novi mobitel zbog novog punjača skuplji za 300 kuna.

"Proizvođačima naravno ne odgovara ovakva odluka jer su oni zarađivali velik novac. Kao dokaz tome možemo reći da je Komisija dala uputu proizvođačima još prije nekoliko godina da se oni pokušaju dogovoriti među sobom, no ništa se nije dogodilo", rekla je europarlamentarna zastupnica Biljana Borzan (SDP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za neposlušne proizvođače tek će trebati odrediti sankcije.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo