Uskoro će se povećati participacije!

23.6.2014.
11:40
VOYO logo

Zato nema novca za lijekove i repromaterijal, gomilaju se dugovi i produžuju liste čekanja. Izlazak HZZO-a iz državne riznice donijet će dobro i pacijentima i zaposlenima u zdravstvenom sustavu. Ovakav model više ne postoji nigdje u svijetu, osim u Crnoj Gori.

Tehnološke pripreme su napravljene, u tijeku su zakonske promjene i vjerujemo da će u srpnju sve biti gotovo s naše strane, Sabor bi do kraja ljeta odradio svoje procedure i u rujnu bismo trebali imati izvanproračunski fond za javno zdravstvo, ustvrdio je novi ministar zdravlja prim. dr. Siniša Varga, pred sudionicima trodnevnog tečaja Mediji i zdravlje, na subotnjoj završnoj tribini i okruglom stolu u Grožnjanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako do pristupačne cijene ljekova

U Grožnjan je, piše Glas Istre, stigao po povratku iz Luksemburga gdje su ministri zdravlja zemalja EU-a razgovarali o visokim cijenama lijekova što nemilice povećavaju troškove javnog zdravstva. Bez farmaceutske se industrije ne može, ali u dogovoru s njima treba doći do tzv. pristupačne cijene lijekova, sukladno mogućnostima svake pojedine države, prenio je ministar Varga zaključke s EU-skupa, pohvalivši farmaceutske kuće u Hrvatskoj "jer su nam značajno smanjili cijene posebno skupih lijekova".

U Hrvatskoj za zdravstvo izdvajamo 472 eura po stanovniku, a prosjek u EU-u je 2.171 euro. Ako se to usporedi s prosječnom plaćom koja u Hrvatskoj iznosi 217 eura, a u EU-u 1.494 eura, vidi se koliki je nesrazmjer u pitanju. MMF, Svjetska banka i druge međunarodne institucije stalno upozoravaju da Hrvatska previše izdvaja za zdravstvo, međutim, to je kriva slika. Zato ćemo iz zdravstvenog budžeta izdvojiti socijalne transfere, poput rodiljnih i naknada za branitelje i nezaposlene, i onda će se točno znati s koliko novca raspolaže hrvatsko javno zdravstvo, poručio je Varga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svijetla budućnost

Financijskim osamostaljenjem zdravstvenog budžeta, očekuje ministar, postići će se dugoročna financijska održivost sustava, smanjiti liste čekanja, plaćanja obavljati u zakonskom roku od 60 dana, a fiskalna transparentnost i disciplina sanaciju bolničkih proračuna spremit će u ropotarnicu povijesti budući da će zdravstveni sustav sam, unutar sebe kompenzirati gubitke i više neće kucati na vrata Ministarstva zdravlja da im pokriva dugove.

Varga je rekao da za smanjenje lista čekanja u HZZO-u pripremaju 20-ak mjera, da bi zdravstveni doprinos za mirovine dogodine mogao biti ukinut, a vjerojatno će uskoro na red morati doći i poskupljenje participacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo