digitalizacija dolazi / Uskoro će biti teže lažirati diplomu. Do kraja ove školske godine uvest će e-diplome

Image
Foto: Ivica Galović/Pixsell

Prema nacrtu pravilnika visoka učilišta izdavat će diplomu kako u ispisanom tako i u digitalnom obliku, u roku od 30 dana od završetka studija, bez naknade na hrvatskom i engleskom jeziku

20.3.2023.
17:09
Ivica Galović/Pixsell
VOYO logo

Digitalne verzije diploma i svjedodžbi zaživjet će u Hrvatskoj na kraju školske godine 2023./2024. i bit će dostupne preko sustava e-građani, a po nacrtu Pravilnika koji je trenutno u e-savjetovanju izdavat će se u roku od 30 dana od završetka studija.

Riječ je o Pravilniku o obliku i sadržaju svjedodžbe, diplome i dopunske isprave o studiju koje je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koje zajedno s Carnetom radi na digitalizaciji obrazovnog sustava, uputilo u e-savjetovanje do 7. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema nacrtu pravilnika visoka učilišta izdavat će diplomu kako u ispisanom tako i u digitalnom obliku, u roku od 30 dana od završetka studija, bez naknade na hrvatskom i engleskom jeziku.

Image
od sljedeće godine /

Novost u sustavu e-Građani: Uvode i e-diplome i e-svjedodžbe, iz Carneta objasnili detalje

Image
od sljedeće godine /

Novost u sustavu e-Građani: Uvode i e-diplome i e-svjedodžbe, iz Carneta objasnili detalje

Po istom principu učenicima će se izdavati e-svjedodžbe o završenom stručnom kratkom studiju u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Digitalni oblik neće biti namijenjen za ispis nego isključivo za uporabu u elektroničkom formatu.

U nacrtu Pravilnika koji bi na snagu trebao stupiti 1. siječnja 2024. stoji da je diploma u digitalnom obliku javna isprava koju izdaje visoko učilište temeljem javne ovlasti koja sadrži iste podatke kao i diploma u ispisanom obliku, ali se izdaje u digitalnom obliku i s kvalificiranim elektroničkim pečatom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve izdane svjedodžbe, diplome i dopunske isprave o studiju svih visokih učilišta u Hrvatskoj bit će evidentirane u Digitalnom registru diploma kao centralnoj elektroničkoj evidenciji, koji će voditi Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Nositelji diplome moći će u roku od 15 dana od preuzimanja svjedodžbe, diplome i dopunske isprave o studiju zatražiti visoko učilište ispravak pogrešno navedenih podataka, a ono će biti dužno u roku od 10 dana od dana zaprimanja zahtjeva za ispravak te ponovo izdavanje sa točnim podatcima bez naknade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, visoka učilišta morat će ispravak pogrešno navedenih podataka dostaviti u Digitalni registar diploma u trenutku izdavanja svjedodžbe, diplome i dopunske isprave o studiju sa točnim podatcima.

Carnet: Digitalizacijom se smanjuje rizik od izrade lažnih diploma

Iz Carneta su Hini u odgovoru potvrdili da će sustav za e-diplome za osnovne i srednje škole te fakultete zaživjeti na kraju školske godine 2023./2024. te da će biti dostupne putem sustava e-građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističu da su digitalne svjedodžbe i diplome sigurnije od tradicionalnih papirnatih diploma jer su zaštićene elektroničkim pečatom koji osigurava jednostavnu provjeru autentičnosti i integriteta dokument.

"To drastično smanjuje rizik od nedozvoljenih aktivnosti poput izrade lažnih diploma ili pokušaja neovlaštenog mijenjanja informacija u dokumentu", navode iz Carneta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao neke od prednosti digitalizacije ističu i jednostavan pristup i dijeljenje. Digitalne svjedodžbe i diplome dostupne su bilo kada i bilo gdje putem online platforme, što korisnicima olakšava pristup i dijeljenje svojih diploma s poslodavcima, obrazovnim institucijama i ostalim relevantnim stranama, kažu.

Ministarstvu znanosti i Carnetu su na provedbi digitalizacije svih dijelova cjelokupnog obrazovnog sustava partneri Sveučilišni računski centar - Srce, Agencija za znanost i visoko obrazovanje te Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo