ISTINA ILI LAŽ / Upoznajte stručni tim prvog RTL-ovog Detektora

Image
Foto: RTL

Pravni stručnjaci, kao i oni iz svijeta ekonomije i vanjske politike, analizirat će ono što je rečeno u debati, a današnji gosti komentatori su profesor Vlatko Cvrtila i docent Robert Barić.

8.4.2024.
19:35
RTL
VOYO logo

Prvi put u sklopu izbora RTL donosi i „RTL Detektor“ – format u kojem debatu s našim urednicima i reporterima prate i stručnjaci iz područja teme debate. Pravni stručnjaci, kao i oni iz svijeta ekonomije i vanjske politike, analizirat će ono što je rečeno u debati.

Stručni tim za RTL Detektor u prvoj debati na temu sigurnosti čine profesor Vlatko Cvrtila i docent Robert Barić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VLATKO CVRTILA

Prof. Vlatko Cvrtila diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu (FPZG), gdje je i doktorirao. Radio je na istoimenom fakultetu kao redoviti profesor na predmetu "Politička geografija i geopolitika" i "Europska sigurnost", a zatim i kao dekan. U to vrijeme bio je i izvršni urednik časopisa "Politička misao".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cvrtila je 2003. godine postao predsjednik Vijeća za nadzor sigurnosnih službi Hrvatskog sabora, a od 2013. je rektor Sveučilišta Vern u Zagrebu.

Cvrtila je bio i savjetnik za obranu predsjednika Republike, Stjepana Mesića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član je više više ekspertnih skupina za reformu sustava nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske te međunarodnih ekspertnih skupina za pitanja europske sigurnosti i sigurnosti jugoistoka Europe. Objavio je niz članaka u tjednicima i dnevnicima u RH o pitanjima suvremene sigurnosti.

Image
Foto: RTL

ROBERT BARIĆ

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr.sc. Robert Barić diplomirao je i doktorirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu gdje radi kao docent za područje međunarodnih odnosa i međunarodne sigurnosti od 2019. godine.

Prije toga, bio je pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske, i ima čin pukovnika. Njegova zadnja dužnost u OS RH bila je član Centra za sigurnosne i obrambene studije te predavač na Hrvatskom vojnom učilištu Franjo Tuđman, a prethodno, do 2011. godine, predavač na Ratnoj školi OS RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je bio savjetnik za analitiku ministra obrane Davora Božinovića i član Vojnog predstavništva RH pri Nato i EU u Bruxellesu, pomoćnik savjetnika za obranu u Uredu predsjednika RH. Za vrijeme dva mandata Predsjednika republike Stjepana Mesića bio je uključen u glavne programe povezane sa procesima hrvatske obrambene reforme i hrvatskih priprema za članstvo u NATO-u.

Glavna područja njegovog profesionalnog interesa su povezani sa euroazijskim sigurnosnim problemima (primarno sigurnosni problemi na Balkanu), razvojem obrambenih sposobnosti EU, nacionalnom sigurnosti Rusije, posljedicama NATO proširenja za budućnost europske sigurnosne arhitekture, hibridno ratovanje i pitanja moderne vojne transformacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo