japansko nacionalno blago /

Upoznajte najskuplje krave u Hrvatskoj: dva japanska goveda vrijede milijun kuna, a kilogram njihovog mesa oko 2000

Itomiči i Cukubane, dva najskuplja telca u Hrvatskoj. Pripadaju japanskoj pasmini wagju, i zajedno vrijede milijun kuna

25.9.2017.
22:17
VOYO logo

Dobro su se uklopili u društvo od 70 krava nedaleko od Bjelovara  Ali su itekako drukčiji. Itomiči i Cukubane najskuplja su goveda u Hrvatskoj, zajedno vrijede oko milijun kuna.

"Njihova vrijednost ako kupujete u Europi npr. u Njemačkoj, kilogram mesa je oko 1000 eura, pa si vi računajte, jedno govedo ima 470 kilograma žive vage koliko je to tisuća i tisuća eura, jedan Mercedes sigurno i to novi", rekao je Goran Tkaličanac, stočar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A tako vrijedne krave zahtjevaju i poseban tretman. Imaju tek dva mjeseca, a već su dobro glazbeno potkovani. Slušanje glazbe ih opušta, a vlasnici ih moraju i masirati.

"Zašto ih masirati i kako? Oni se masiraju jedan do dva puta dnevno jer njihovi mišići biti opuštene, ne smiju biti pod stresom, evo vidite to njima paše zbog čiste kvalitete mesa", govori Tkaličanac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjevaju posebnu brigu, njegu i ishranu. Na njihovom jelovniku je malo, ali kvalitetno.

"Oni se trebaju hraniti maksimalno prirodnom hranom, nema hrane iz vreće, sjeno, žitarice on treba rasti sto dulje i sto sporije, nema da ga nabildamo, on mora uzivati u svom zivotu", navodi Tkaličanac.

Brzi su i jaki pa se još nazivaju i snažna goveda. Japan je ovakva goveda proglasio nacionalnim blagom, jer ih ima samo 4000, a od njega se dobiva nasjkuplje, ali i najkvalitetnije meso.

Od wagyju goveda rade se najskuplji odresci na svijetu, kilogram košta 2000 kuna a u Hrvatskoj se teško može pronaći. Najekskuzivnija je kobe govedina, od wagju krava uzgojenih u gradu Kobe u Japanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razlika između kobea i wagyu je u tome da je svaki kobe je wagyu, a svaki wagyu ne znači da će biti kobe. Tj. kobe je pokrajna u Japanu, i kobe je način uzgoja wagyu goveda", rekao je Tihomir Smoljanec, vlasnik trgovine mesom.

Njihov odrezak je toliko mekan da se ne mora rezati nožem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Reže se na takne šnitice od cca 1 cm i one se vrrlo brzo na ploči isprže i tako se serviraju", govori Smoljanec.

Ženka Cukubane ostaje u Bjelovaru i vlasniku bi mogla donijeti još malih, zlata vrijednih telića. Itomičija čeka teža sudbina, čim dosegne 470 kilograma ide put Njemačke. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo