UPALJEN CRVENI ALARM / Vrijeme je iznimno opasno! Orkanski udari vjetra, podivljalo more, moguć je i snijeg, a meteorolog upozorava: 'Trebat će nam zimske jakne!'

Od Kvarnera do krajnjeg juga zemlje, vrijeme je vrlo opasno, a olujni i orkanski udari bure izazvali su niz problema

3.4.2023.
20:32
VOYO logo

Iako nam je stiglo proljeće, vrijeme je daleko od toplog i lijepog. Naime, uzduž cijele hrvatske obale Upaljen je crveni meteoalarm, javlja RTL Danas.

Od Kvarnera do krajnjeg juga zemlje, vrijeme je vrlo opasno, a olujni i orkanski udari bure izazvali su niz problema. Podivljalo more paraliziralo je pomorski promet, a ni na kopnu nije ništa bolje. Zabrane su na mnogim pravcima - od magistrala do autocesta i mostova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Bura dere i u Bakarskom zaljevu te slama prepreke na putu, a na cesti u Bakarcu danas gotovo da nema žive duše.

Image
UPALJEN CRVENI METEOALARM /

Vrijeme je izuzetno opasno: Vjetrovito i hladno s olujnim udarima, u Dalmaciji bura s orkanskim udarima

Image
UPALJEN CRVENI METEOALARM /

Vrijeme je izuzetno opasno: Vjetrovito i hladno s olujnim udarima, u Dalmaciji bura s orkanskim udarima

Bura je u Bakarcu podivljala, prevrnula kontejnere te počupala prometne znakove. Na Krčkom mostu izmjeren je udar od 140 km/h pa je zabrana za prvu skupinu vozila, a Paški i Dubrovački most zatvoreni su za sav promet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrhunac ovih vjetrovitih prilika očekuje se večeras i tijekom iduće noći te sutra ujutro. Bit će orkanskih udara do 200 km/h", upozorio je meteorolog RTL-a.

Vraćajte zimske jakne

Meteorolog Tomislav Kozarić iz DHMZ-a za HRT je kazao da će nam u Velikom tjednu ponovno trebati zimske jakne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim niže temperature zraka, neugodan će mnogima biti i jak sjeveroistočni vjetar, na Jadranu još jača bura, često olujna, na već uobičajenim lokacijama na udare i orkanska, posebice u ponedjeljak i utorak.

U danima koji slijede u unutrašnjosti promjenjivo, ponegdje i pretežno oblačno, te hladno. Moguće su i slabe mjestimične oborine, pa i pahulje snijega. U utorak vjetar još jak sjeveroistočni i sjeverni, zatim će slabjeti. Uz slabljenje vjetra i vedrije noći bit će jutarnjih temperaturnih minusa, moguće i jačeg mraza, pogotovo po kotlinama u srijedu i četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Jadranu još i u utorak jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, zatim će postupno slabjeti. Na sjevernom Jadranu većinom suho i sunčano, a na jugu oblačnije i dalje uz mogućnost za ponegdje slabe oborine. Hladno i u nastavku tjedna, pogotovo na vjetru", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Zabrane u prometu

Na snazi su zabrane prometa za pojedine skupine vozila, izvijestili su iz HAK-a. U prekidu su brojne trajektne, katamaranske i brodske linije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sva vozila, osim za osobna, mogući i preporučeni pravci iz unutrašnjosti u smjeru Dalmacije i obrnuto:autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje državnim cestama preko Gračaca, Knina i Kistanja: čvor Sveti Rok (A1)-Gračac (D50)-Knin (DC1)-Kistanje (DC59)-Benkovac (DC56)-čvor Benkovac (A1) i obrnuto;državnom cestom DC1 Karlovac-Slunj-Gračac-Knin-Split i obrnuto.

Zbog vjetra, za sve skupine vozila zatvoreni su dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (preporučeni obilazak samo za osobna vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27); Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene; državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački; Paški most i Most dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo za osobna vozila otvoreni su autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica (obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar-DC3); dionica A2 Krapina-Đurmanec; Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja; DC1 Solin-Klis; DC27 Gračac-Obrovac-Karin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na DC1 Vaganac-Ondić, DC218 između mjesta i GP Ličko Petrovo Selo zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog, autocesti A7 između čvorova Rijeka istok i Šmrika, DC99 između čvora (A7) i mjesta Križišće (DC501) te LC58107 Kraljevica (DC8)-čvor Križišće(A7) dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo