Nakon 3 sata rasprave / Uoči sjednice Vlade u Puli usvojena Deklaracija o Uljaniku: Radnici traže rješenje, ne žele prosvjed

Nakon čak 3 sata rasprave na tematskoj sjednici o Uljaniku, vijećnici pulskog Gradskog vijeća i Skupštine Istarske županije usvojili su deklaraciju o Uljaniku

11.9.2018.
18:39
VOYO logo

Radnici ne žele ponovne prosvjede i traže hitno rješenje kako bi Uljanik postao održivo brodogradilište. No, s tematske sjednice o Uljanku apel i lokalnoj i državnoj vlasti. "Nemamo šta više za izgubit ja kažem radnici, šta vi imate za izgubit puno toga, porodice koje odlaze vani depopulacija, radnike koje odlaze, na kraju ćete imat ništa, tko će vam plaćat poreze račune?", kazao je Samir Hadžić, predstavnik Stožera za obranu brodograd Uljanik.

Dok uprava radi na planu restrukturiranja, informacije koje cure u javnost sve su samo ne ohrabrujuće, spominje se tako i turistička namjena dijela kompleksa pulskog škvera. No, uprava to opovrgava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom dijelu se radi o nekakvim servisnim i metalo prerađivačkim djelatnostima u širem smislu", kazao je Denis Rabar, član uprave Uljanika. Prije same tematske skupštine u Puli su osvanuli grafiti protiv IDS-a. No, gradonačelnik iz te stranke tvrdi da rade na dobrobit Uljanika, a za prizivanje stečaja proziva dio vladajućih. 

"Ako netko unaprijed govori da se neće moći rasteretiti porezno građani zbog jamastava onda upućuje na drugo da će jamstva doći na naplatu. da će se 4 milijarde kuna naplatiti i proračuna to znači da priziva stečaj", kazao je Boris Miletić, gradonačelnik Pule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane i ministar gospodarstva Darko Horvat je prozvan jer je tvrtka u kojoj je prije radio jedna od onih koje su blokirale Uljanik. "U onom trenutku kada sam ja bio u firmu Energy plus, nikakav Ivis 74 nije postojao, u tom trenutku nije se razmatralo o financiranju bilo kakavih projakata u brodogradilištima", kazao je Horvat.

Od državnog novca tvrdi neće se naplatiti nitko osim radnika. "Mi u ovom trenutku tražimo modalitet kako ispalatiti plaće, ne razmišljamo o pokrivanju bilo kakvih dugova koje su brodogradilišta napraviti", kazao je Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao jedan od mogućih partnera za Uljanik spominjala se i tvrtka Tomislava Debeljaka vlasnika Brodosplita. No ulazak u Uljanik za Debeljaka bi sada kaže bio teža opcija.  "Ono što smo mi napravili u Brodosplitu, od idelanog zamišljenog 90 posto toga je i odrađeno, pratktički šta smo napravili prodaja, nabava, gospodarenje ekonomskom računicom, a ne linijom manjeg otpora i rezultati su tu", kazao je Debeljak.

A formulu za bolje rezultate i stabilnije poslovanje Uljanik tek treba pronaći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo