Umro Đermano Ćićo Senjanović

U Splitu je u večernjim satima u četvrtak iznenada preminuo Đermano Ćićo Senjanović, jedan od najistaknutijih pera hrvatskog novinarstva i jedan od najvažnijih društvenih kroničara Dalmacije.

19.4.2013.
10:31
VOYO logo

Njegova je satira i vješta rečenica obilježila pokoljenja čitatelja Feral Tribunea, Slobodne Dalmacije i Novog lista, u kojemu je ostao do nedavnog odlaska u mirovinu početkom 2013. godine, pišući Teletinu, svoju kolumnu.

Ćićini kratki dnevni komentari u rubrici Ajme meni! u Novom listu bili su svojevrsna novinarska haiku poezija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Transfer u taj list dogodio se nakon njegovog drugog odlaska iz Slobodne Dalmacije, tzv. "novine" u njegovom rodnom Splitu. Napustio je Slobodnu 2008. godine iz revolta prema odlukama uprave, među ostalim i o preseljenju redakcije u Dugopolje. Prvi put ju je, naime, napustio zbog Ferala.

Kako je mlada demokracija uhitila Slobodnu

On je jedan od utemeljitelja Feral Tribunea, najvažnijeg opozicijskog i objektivnog lista u povijesti hrvatskog novinarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Recimo da sam da' ime Feralu: godinu dana prije nego što su se pojavila ova tri momka (Viktor Ivančić, Predrag Lucić i Boris Dežulović), ja sam ga radija samostalno u Nedjeljnoj Dalmaciji. To je bilo sve za vrime one vlasti 1988. godine, pa su iz partijskog komiteta bili počeli pritisci.

Nije mi se radilo pod cenzurom, pa sam nakon 15 brojeva otiša i jedino što je od mene ostalo vridno iz tog doba je to ime. Tri genijalca na kojima je sve to počivalo su stvorili i ime i imidž, i radili od 1989. do 1993.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je 1993. mlada demokracija uhapsila Slobodnu Dalmaciju, onda smo svi mi koji smo radili kao vanjski suradnici u Slobodnoj, plus njih trojica, koji su tu bili za stalno, makli se iz lista i odlučili pokrenut Feral kao samostalni list, tjednik. Ja sam tada radio u Špediciji Split i eto njih kod mene. S gušton san prihvatija i bija sretan što nastupan u nekakvoj NBA momčadi. Bez lažne skromnosti: to je list kojem bi Hrvatska tribala podignit spomenik iz razloga što je među manjinon što je obranila čast Hrvatske, da se nije ošporkala i da se ne uvalja u ono svo nacionalističko blato i sve one gadosti koje su rađene. Čini mi se da smo cilo vrime bili na pravoj strani, na strani demokracije i ljudskosti i onoga svega šta bi čovik triba bit", prisjetio se u intervjuu bosanskohercegovačkim Danima 2001. godine. No, beskompromisan kakav jest, napustio je i Feral zbog neslaganja s vodstvom lista. Kada su ga u istom intervjuu pitali čega se nikad ne bi odrekao, odgovorio je:

"Opet bi triba bit pametan, duhovit, satiričan? Ne bi se odreka nekakvih svojih stavova, svoga jezika se ne bi odreka, a za sve drugo…"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recimo i da je rođen 1949. godine u Splitu, a diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Objavio je više knjiga, primjerice Dorin dnevnik, roman US&A, Vidi, vidi – teletina '99 te Evo me u posteju.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo