slava joj / Umrla Ankica Lepej, najveća zviždačica u povijesti Hrvatske, žena koja nije ustuknula pred samim Tuđmanima i HDZ-om 1998.

Utetovirala je ime u modernu povijest Hrvatske kad je 1998., kao službenica u banci, odlučila da ne smije pred javnosti prešutjeti podatak na koji je naišla o Ankici Tuđman

18.1.2022.
11:50
VOYO logo

Najpoznatija zviždačica Hrvatske Ankica Lepej nije uspjela pobijediti koronu, pored svoje kronične bolesti, javila je danas prijepodne Sanja Sarnavka.

Sarnavka je za RTL.hr potvrdila tužnu vijest o ženi za koju kaže da je "otišla za svojim 'najdobrijim'", odnosno relativno nedavno preminulim suprugom:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, njen sin je javio jutros da je umrla."

Lepej se skoro jedno desetljeće borila protiv karcinoma. U prosincu je kod nje utvrđeno da je pozitivna na koronavirus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ankica Lepej utetovirala je svoje ime u modernu povijest Hrvatske u onom trenutku kad je 1998., kao službenica u banci, odlučila da ne smije i da ne može pred javnosti prešutjeti podatak na koji je naišla, da Ankica Tuđman, supruga tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana, na računima u toj banci drži 210.000 njemačkih maraka i 15.000 američkih dolara.

Image
20 godina poslije /

Je li bio diktator ili bezgrešni vođa? Najbliži suradnici i protivnici otkrili su što misle o Franji Tuđmanu

Image
20 godina poslije /

Je li bio diktator ili bezgrešni vođa? Najbliži suradnici i protivnici otkrili su što misle o Franji Tuđmanu

Problem je bio u tome što Tuđman, kao predsjednik, taj novac nije prijavio u svojoj imovinskoj kartici, a ovi iznosi u to su vrijeme prestavljali doista bogatstvo. I tako je Lepej progovorila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobno se Franjo Tuđman našao u do tada nečuvenoj i nezamislivoj poziciji da se javnosti mora pravdati zbog porijekla neprijavljenog novca.

O tome u kakvim je okolnostima o tome progovorila, svjedoči već to što je Zagrebačka banka tada nudila milijun kuna za informaciju o identitetu zviždača. Lepej i njen suprug naredni niz godina uspjeli su održati rijetko viđen čvrst brak unatoč beskrajnim pritiscima koje su potom prolazili i svim životnim posljedicama takvog građanskog čina Lepej.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je bilo u ono doba autoritarne vladavine Tuđamana i HDZ-a, još uvijek u strahu nakon rata", kazala je za naš portal Sarnavka, konstatirajući da bi najprimjerenije bilo Ankici Lepej odužiti se, primjerice, kakvom ulicom u Zagrebu i uz posljednji pozdrav "slava joj".

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo