Žele ublažiti svoje probleme / Umjetnici su u krizi ostali bez prihoda: 'Situacija je krajnje ozbiljna. Nemamo više ni sekunde vremena'

Pogođene su i druge neumjetničke struke vezane za kazališnu, televizijsku, filmsku ili glazbenu industriju

7.4.2020.
19:37
VOYO logo

Veći dio glumaca, pjevača, scenarista, snimatelja, producenata i ostalih zanimanja vezanih uz kulturu - samostalni su umjetnici. Nisu stalnozaposleni, rade od projekta do projekta, i u ovoj su krizi ostali - posve bez prihoda. 

Zbog nepostojanja Registra umjetnika, ali i specifičnosti poslova koje obavljaju nisu obuhvaćeni Vladinim mjerama za ublažavanje posljedica krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne snimaju se serije i filmovi, televizijski šoui, kazališta su zatvorena, sva javna okupljanja otkazana. Sve te projekte većinom rade samostalni umjetnici na koje je Vlada u svojim mjerama za spas gospodarstva, bar za sada, zaboravila. Na pomoć mogu računati samo oni pojedinci koje je država priznala kao zaslužne umjetnike i doprinosi im se isplaćuju iz proračuna.

"Tražimo da svi dobijemo solidarno jednako jer bi u ovom razdoblju, oni su se spremni toga odreći i pristajemo da svi dobijemo jednako. No mjerama je zaobiđen najveći dio nezavisnih umjetnika, to su većinom mladi ljudi koji zarađuju dovoljno da žive, no ne i da uplaćuju doprinose", rekao je glumac i osnivač kazališta Planet Art Marko Torjanac

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni ipak pune proračun kroz izdvajanja za mirovinsko, zdravstveno i porez tijekom trajanja ugovora. U problemu su i nezavisne umjetničke organizacije koje zapošljavaju priličan broj umjetnika. 

Stanje u kojem se danas nalaze umjetnici

"Za koje je rečeno i za koje na Ministarstvu kulture postoji poziv da se i oni prijave i da će biti tretirani kao i ostali stalnozaposleni u drugim granama poduzetništva. No dobivamo informacije od kolega koji zapošljavaju u nezavisnim umjetničkim organizacijama da te mjere nisu prošle zato što su one u svojim kriterijima odnose na gospodarske objekte koji stvaraju dobit, a umjetničke organizacije po svojoj registraciji to nisu", kazao je Torjanac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glumica Petra Dugandžić opisala nam je stanje u kojem se danas umjetnici nalaze.

"Imamo bračni par bez djece koji su ostali bez krova nad glavom i u ovom trenu su beskućnici. Javljaju mi se iz dana u dan kolege koji nemaju više sredstava, zadnji novac su potrošili na račune. Situacija je krajnje ozbiljna i nemamo više ni sekunde vremena", kazala je Dugandžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogođene su i druge neumjetničke struke vezane za kazališnu, televizijsku, filmsku ili glazbenu industriju. Oni su također u ovom trenutku potpuno nezaštićeni. 

"Apsolutno ništa ne radimo. Imao sam jedan projekt u inozemstvu koji mi je otkazan, jedan u Hrvatskoj. Sve je stalo, nema najava da će se ubuduće nešto raditi. S nekim zalihama možemo izdržati još mjesec dana, nakon toga... ne znam. Bilo kakva pomoć bi nam dobro došla", iskren je snimatelj Mario Čupić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bruse prijedlog koji će poslati Ministarstvu kulture

Građani često misle da zvijezde koje gledaju u telenovelama, na televiziji, u kazalištu zarađuju poput onih inozemnih. Istina je daleko od toga.

"Mislim da naša publika nije upućena u to kako mi zapravo živimo. Mogu konkretno za sebe reći. Jedan dan sam na crvenom tepihu, lijepo obučena, izgledam kao bogata osoba, a za godinu dana mi se može dogoditi da ništa ne zarađujem. Evo kroz mojih 15 godina karijere se naučiš 'gombati', razvući novac kroz vrijeme kada nemaš angažmana", kazala je Dugandžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ogranak samostalnih umjetnika Hrvatskog društva dramskih umjetnika već danima radi Registar samostalnih umjetnika. Na videosastancima bruse prijedlog koji će za koji dan poslati Ministarstvu kulture kako bi se barem ublažili ovog trenutka veliki egzistencijalni problemi brojnih umjetnika. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo