Umjesto na proljeće, izbori će biti tek krajem 2011.

Strategiju raspisivanja izbora u što kasnijem zakonskom terminu u HDZ-u argumentiraju tvrdnjama da će se na jesen 2011.

20.7.2010.
11:38
VOYO logo

Hrvatska demokratska zajednica odustala je od plana za parlamentarne izbore u proljeće 2011. Premijerka Jadranka Kosor izjavila je u nedjelju povodom primitka novih članova u Mladež HDZ-a kako će stranci nove snage trebati za redovite parlamentarne izbore. Iako bi, prema zakonu, izbori bili redoviti bez obzira u kojem se mjesecu 2011. godine održe, u HDZ-u su odlučili pričekati kraj godine, piše Nacional i poziva se na nekoliko izvora iz vrha vladajuće stranke.

Strategiju raspisivanja izbora krajem iduće godine u HDZ-u su objasnili tvrdnjama da će se na jesen 2011. osjetiti prvi znakovi gospodarskog oporavka i izlaska iz krize, a u međuvremenu će vjerojatno biti potpisan i sporazum o pridruživanju Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, u vrhu HDZ-a smatraju da vrijeme radi protiv SDP-ove koalicije i da će kasniji datum izbora dovesti do osipanja koalicijskih partnera na ljevici.

Čelništvo vladajuće stranke već nekoliko mjeseci razmatra opciju da se izborni datum odgodi što je više moguće. HDZ računa da bi odgađanje datuma održavanja izbora moglo dodatno naštetiti poziciji tzv. Kukuriku koalicije, a posebice SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među ostalim, vladajuća stranka smatra da će njihove glavne oponente oslabiti situacija oko Varšavske ulice, budući da se gradska podružnica te stranke smatra najodgovornijom za rasplet prošlotjednih događaja u samom centru Zagreba. Uz to, HDZ očekuje da će se u sljedećih nekoliko mjeseci reaktualizirati afera oko kupnje Daimlerovih kamiona, u kojoj se sumnja da je nekadašnja koalicija predvođena SDP-om državu oštetila za 182 milijuna kuna.

Ipak, uz sve navedeno, piše Nacional, ključni razlog zbog kojeg je HDZ odlučio da neće žuriti s izborima 2011. jest činjenica što je kriza u Hrvatskoj i dalje aktualna, te što će HDZ do kraja ove godine morati provesti još dosta teških rezova koji toj stranci mogu donijeti dodatan pad popularnosti kod birača. U iščekivanju oporavka gospodarske situacije u Hrvatskoj, svako odugovlačenje stoga je korisno za HDZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201007190081006 arti-201005210772006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo