GORUĆI PROBLEM / Umirovljenici zajedno traže bolji standard i prijete prosvjedima: 'Previše smo dali društvu da bi se nekome stalno moljakali'

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Smatraju kako bi prosvjedom Vladu prisilili na žurno rješavanje gorućeg problema standarda građana, posebno umirovljenika

11.6.2023.
11:14
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Politička platforma Umirovljenici zajedno zatražila je u nedjelju od vlasti ukidanje doživotne penalizacije prijevremene mirovine te povećanje udjela mirovine u hrvatskom BDP-u na prosjek EU-a, pri čemu su zaprijetili pozivanjem umirovljenika na prosvjede.

Umirovljenici zajedno poručili su da ih skupine koje su se izborile proteklih tjedana za veća materijalna prava, prijeteći štrajkom ili ga i provodeći, navode na razmišljanje o pozivanju umirovljenika na prosvjede za rješavanje problema standarda života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Previše smo dali društvu da bi se nekom stalno moljakali...'

"Umirovljenici su previše dali društvu da bi se nekome stalno moljakali, da bi bili stalno zapostavljani u poboljšanju svog materijalnog statusa i drugih prava", poručila je ta platforma koja okuplja Stranku umirovljenika, Blok umirovljenici zajedno i Demokratsku stranku umirovljenika.

Upozorili su da je "strpljenje umirovljenika pri kraju", što bi po njihovim riječima "moglo pokrenuti lavinu s nepredvidivim posljedicama za sve političke aktere". Smatraju kako bi prosvjedom Vladu prisilili na žurno rješavanje gorućeg problema standarda građana, posebno umirovljenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRVE REAKCIJE /

Umirovljenici od Vlade traže trajnu pomoć. Od jednokratne će otići na groblje, platiti lijekove...

Image
PRVE REAKCIJE /

Umirovljenici od Vlade traže trajnu pomoć. Od jednokratne će otići na groblje, platiti lijekove...

S obzirom na to da su u svibnju Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske najavili mogućnost prosvjeda, smatraju da je "sve izvjesnije da bi se uz zajednički dogovor umirovljeničkih udruga i stranaka Platforme u vrlo skoro vrijeme mogao dogoditi javni bunt umirovljenika", među kojima oko pola milijuna prima mirovine ispod linije siromaštva.

Traže da se ukine doživotna penalizacija

Umirovljenici zajedno traže da se ukine doživotna penalizacija jer oni koji su otišli u prijevremenu mirovinu imaju u prosjeku nešto više od 36 godina radnog staža, odnosno pet godina više od onih koji su ostvarili punu starosnu mirovinu bez ikakve penalizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traže i da udio mirovine u hrvatskom BDP-u bude u prosjeku EU, oko 12,5 posto umjesto 10,2 posto čime bi se odmah smanjilo siromaštvo umirovljenika te institut javnog pravobranitelja za umirovljenike, ali i božićnice i uskrsnice svim umirovljenicima, 13. mirovinu, bolju medicinsku skrb, više domova za umirovljenike, veću zastupljenost u informativnim programima HRT-a.

"Nema nikakve dvojbe da su svi dosadašnji vladini paketi mjera umirovljenicima bili dobro došla pomoć, ali to jednostavno nije rješenje koje zadovoljava umirovljenike. Na Vladi je odgovor na pitanje hoće li se s umirovljenicima dogovarati i rješavati probleme za stolom ili će umirovljenici prethodno morati dokazivati svoju snagu na trgovima", ističu Umirovljenici zajedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo