'SAVJEST MI JE ČISTA' / Miljavac o optužnicama iz Srbije: 'Sad idu i na generale. To je izravan udar na državu!'

Image
Foto: PIXSELL, Jurica Galoić

'Svjestan sam da u svakom ratu, nažalost, stradaju i nevini ljudi, ali nitko nikad nije donio odluku da se gađaju civili', kazao je umirovljeni general Pavao Miljavac

22.8.2022.
11:12
PIXSELL, Jurica Galoić
VOYO logo

Nakon što je Apelacijski sud u Beogradu potvrdio optužnicu protiv četvorice pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za stradale na Petrovačkoj cesti u kolovozu 1995. godine, odvjetnik preživjelih Dušan Bratić najavio je i podizanje novih kaznenih prijava za taj događaj. Kako je izjavio Bratić, Tužiteljstvu za ratne zločine u Beogradu podnijet će kaznene prijave protiv admirala Davora Domazeta Loše, brigadira Ilije Maričića, pomoćnika načelnika Glavnog stožera zaduženog za upotrebu Ratnog zrakoplovstva, te protiv generala Pavla Miljavca.

Za prvu dvojicu Bratić je ustvrdio da su bili suučesnici u donošenju odluke o izvršenju rečenog djela, a za Milajvca da je bio suučesnik u izvršenju te odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ODVJETNIK NAJAVIO PRIJAVE /

Srbija priprema proširenje optužnice protiv četvorice hrvatskih pilota: Terete i Domazeta Lošu?

Image
ODVJETNIK NAJAVIO PRIJAVE /

Srbija priprema proširenje optužnice protiv četvorice hrvatskih pilota: Terete i Domazeta Lošu?

'Osim pilota, sad idu i na generale'

"Ako tužiteljstvo Srbije podlegne političkom pritisku i ne goni i njih, dostavit ćemo prijavu i dokaze tužiteljstvu druge dvije zemlje, članice EU-a, koje su također po principu Univerzalne jurisdikcije već osudile dvojicu Hrvata za zločine nad Srbima u logoru Dretelj kod Čapljine", rekao je odvjetnik Bratić za srbijanski dnevni list Novosti.

Umirovljeni general Miljavac iznenađen je tim informacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osim pilota, sad idu i na generale, odnosno na one koji su bili zaduženi za organiziranje operacija, a što je izravan udar na državu", rekao je Miljavac za N1.

Dodaje da mu je savjest čista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svjestan sam da u svakom ratu, nažalost, stradaju i nevini ljudi, ali nitko nikad nije donio odluku da se gađaju civili", kazao je.

Miljavac razočaran reakcijom hrvatske Vlade

Razočaran je reakcijom hrvatske Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uporno govore da će napraviti sve da ih zaštite, ali volio bih čuti što to konkretno znači", rekao je Miljavac.

Optužnicom iz Beograda četvorica hrvatskih vojnih pilota iz vremena Domovinskog rata - Vladimir Mikac, Zdenko Radulja, Željko Jelenić i Danijel Borović - terete se da su počinila ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Konkretno, da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi). Smatra ih se odgovornim za kazneno djelo ratnog zločina u supočiniteljstvu, a u tim je napadima identificirano 13 poginulih, od kojih šestero djece, te 24 ranjenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo