ULTRAKONZERVATIVCI SE PETLJAJU U OBRAZOVANJE: / 'Konačna bitka između Gospodina i vladavine Sotone će se voditi oko braka i obitelji'

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek

Udruga GROZD poslala je dramatično pismo svojim istomišljenicima, a u njemu po njima sporne karakteristike zdravstvenog i spolnog odgoja u školama.

10.11.2016.
18:22
PIXSELL, Patrik Macek
VOYO logo

'Konačna bitka između Gospodina i vladavine Sotone će se voditi oko braka i obitelji', stoji u pismu udruge koja inzistira da se predmeti koji imaju istaknutu 'odgojnu i svjetonazorsku dimenziju', kao što je spolni odgoj u temi Zdravlje i aktivizam nevladinih udruga u Građanskom odgoju, proglase izbornim predmetom, prenosi 24sata. Značilo bi to da roditelji trebaju dati suglasnost da njihovo dijete sluša i uči o tom dijelu.

Premalo im je domoljublja

'U prijedlogu su zanemarene nacionalne vrijednosti domoljublja i hrvatski nacionalni identitet, te općeljudske vrijednosti kao što su etičnost, moralnost i vrijednosti braka i obitelji. Prijedlog više stremi nekom nedefiniranom interkulturalnom, kozmopolitskom i moralno relativističkom duhu', zamjera GROZD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međupredmetne teme 'Zdravlja' GROZD također kritizira. Glavna primjedba je da se trudnoća uvijek spominje kao 'neželjena'.

'Time se pridjev 'neželjeno' veže i implicira uz novi život i podsvjesno kod mladih stvara negativnu sliku o djetetu', navodi GROZD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Previše im je cjepiva i kontracepcije

Udruzi nije prihvatljivo da se previše govori o reproduktivnim organima, kontracepciji i cjepivima jer, kako tvrde, iza svega stoji farmaceutski lobi.

'Ponekad se čini da se ne radi o ljudima, već npr. o kunićima', navodi GROZD koji dodaje da je 'odgovorno spolno ponašanje' suzeno samo na upotrebu 'zaštite', a da se 'prijateljstvo' zanemaruje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mladima se nameću nedefinirani pojmovi poput 'pouzdane zaštite' ili 'zaštićenog odnosa', navode u GROZD-u. Dodaju i kako im smeta da se ne govori 'o suvremenim spoznajama o početku života i o razvoju djeteta od začeća nadalje'.

Ne žele da djecu učimo podržavanju različitosti

GROZD se također protivi tome da djeca u trećem razredu Osnovne škole slušaju o 'pravu na izbor' i 'podržavanju različitosti'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Od 3. razreda OŠ nadalje predviđene su teme seksualnog nasilja i prihvatljivih i neprihvatljivih dodira, za koje se zna da imaju svoje korijene u seksološko-pedofilskim krugovima temeljenim na zloglasnim istraživanjima Kinseyeva instituta', navodi GROZD.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo