zašto se odrekla predsjedničkog vinograda? / Ulaz u vinograd u vlasništvu Ureda predsjednice 'štite' šifra za bicikl i razbijeno zvono

Predsjednica DUUDI-ju vraća i 'Zelenu vilu' na Pantovčaku te nekretnine u Samoboru. Među ostalim, riječ je i o vinogradu, pa nas je zanimalo kakvo to ondje grožđe rodi da ga ni Predsjednica ne želi

11.4.2016.
21:59
VOYO logo

Nakon što je Kolinda Grabar-Kitarović odlučila vratiti Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom rezidenciju u Viskoj ulici 22, koju joj je vlada Zorana Milanovića dala na upravljanje 29. siječnja 2015. godine, predsjednica RH DUUDI-ju sada vraća i "Zelenu vilu" na Pantovčaku te nekretnine u k.o. Samobor, a koje su Odlukom Vlade RH od 19. srpnja 2001. godine dane na upravljanje Uredu Predsjednika RH.

Na adresi Giznik bb u Samoboru Ured predsjednice, naime, posjeduje stambeni objekt uz koji su livada, šuma i vinograd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica to čini radi racionalnijeg upravljanja državnom imovinom te korištenja imovine u neke druge svrhe. Odluke o vraćanju tih nekretnina, uključujući one u Visokoj ulici, moraju se još naći na Vladi kako bi postale formalne.

Kakvo to grožđe u tom vinogradu raste da ga ni Predsjednica ne želi?

S prekasnim pogledom na Samobor i Zagreb na brdu iznad Samobora, samo dvije minute iznad središta grada, nalazi se rezidencijalni objekt za kojeg do danas javnost vjerojatno nije znala, a u vlasništu je Ureda predsjednice i ima čak 35 tisuća kvadratnih metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulaz u objekt štiti se na dosta neobičan način - šifrom za bicikl i na njemu ne piše ništa osim natpisa 'zabranjen prolaz'. Uz njega stoji razbijeno i neispravno zvono.

Cijeli je posjed punih 15 godina u vlasništvu Ureda predsjednice, no s obzirom na to kako on izgleda, čini se dosadašnji predsjednici nisu ovdje zalazili, za razliku od Josipa Broza Tita, koji je, kako smo doznali, volio ovdje dolaziti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Susjedi su nam kazali kako je dio objekta u vlasništvu Titova sina Miše koji je sam ulagao svoj novac, kako bi dio tog posjeda obnovio. 

"Poslije Domovinskog rata to je imanje bilo zapušteno, onda je posjed jednim dijelom preuzeo Sabor, vino s tog vinograda se čak pojavljivalo na nekim izložbama vina... Nakon toga je to sada u prilično zapuštenom stanju", rekao nam je Neven Pazman iz Samobora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unutar kompleksa nalaze se još vinograd, šuma, voćnjak, vinski podrumi, ljetnikovac, a sve je to, kažu susjedi derutno, a zanimljiva je činjenica što su najbliži susjedi su bivši premijer Hrvoje Šarinić i poduzetnik Tomislav Horvatinčić.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo