IME JOJ JE U MNOGIM AFERAMA / Ukrajinska tajkunka kupila 4 luksuzna hotela u Splitu. Prodavala je hranu vojsci po duplim cijenama?

Image
Foto: Zvonimir Barisin/Pixsell

Tetjana Glinjana je viđena kako daje upute lokalnom osoblju na ukrajinskom jeziku. Kod kuće je vežu uz brojne afere

7.1.2024.
22:14
Zvonimir Barisin/Pixsell
VOYO logo

Ukrajinka Tetjana Glinjana, kupila je četiri hotela u Splitu. Njihov portal NV Biznes doznao je za informaciju od sugovornika "koji je upoznat sa situacijom u splitskom hotelijerstvu". Ispričao je da ju je vidio u dvorani dok je davala upute lokalnom osoblju na ukrajinskom jeziku. Nakon što je vidio njezinu sliku potvrdio je da je to ona. Navodno ima tvornicu za preradu mesa negdje u blizini Bile Cerkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima iz javnih registrara vidi se da je Tetjana Glinjana vlasnica tvrtki Zen Adria d.o.o., Pigment d.o.o. i Mimoza d.o.o. u Splitu te Nazarii d.o.o. u Brelima. Hoteli su u vlasništvu tih tvrtki.

Luxe Boutique Hotel se nalazi na dnu Zvonimirove ulice. Ima 30 soba, restoran, spa i konferencijsku dvoranu za osam osoba. Posh je pak, kako mu i ime nalaže, objekt s pet zvjezdica koji ima šest apartmana, krovni bazen i spa centar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Prve bebe u 2024. /

VIDEO Split slavi zbog rođenja blizanki; Dr. Roje: 'Kao u Gibonnijevoj pjesmi. Ovo još nisam doživio'

Image
Prve bebe u 2024. /

VIDEO Split slavi zbog rođenja blizanki; Dr. Roje: 'Kao u Gibonnijevoj pjesmi. Ovo još nisam doživio'

Koštala su je najmanje 10 milijuna eura

Ukrajinski portal procjenjuje da je za kupnju ova četiri hotela morala izdvojiti više od 10 milijuna eura jer se hoteli slične veličine prodaju između 2,5 do 3 milijuna eura preko agencija za nekretnine.

Tetjana je šefica jedne od najvećih poslovnih grupa koja opskrbljuje hranom Oružane snage Ukrajine još od prosinca 1995. Bila je osnivačica tvrtki iz takozvane Grupe Bile Cerkve, koje su u različitim razdobljima bile ili i dalje jesu dobavljači hrane za ukrajinsku vojsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To su Premium Company, Vizit, Ukrprocord VR i Grand Consult. Ukrajinski mediji ranije su pisali da tvrtka Grand Consult prodaje hranu ministarstvu obrane po vrlo visokim cijenama.

Kod nje je sve bilo skuplje

Prodavala je kilogram heljde po cijeni od 1,69 eura, a maloprodajna cijena u trgovinama bila je skoro duplo manja. S ukrajinskim ministarstvom obrane tvrtka Active Company potpisala je ugovor vrijedan 292 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naplaćivali su jaja 41 cent po komadu, a krumpir 53 centa po kilogramu. Maloprodajna cijena u trgovinama tada je bila 17 centi za jaje i 19 do 22 centa po kilogramu krumpira. Vlasnik ove tvrtke je Oleksandr Dmitrovič iz Bile Cerkve, poslovni partner Glinjaninog unuka Nazarija.

Iz ukrajinskog ministarstva obrane objavili su da se lažne informacije o kupnji hrane za vojsku po prenapuhanim cijenama šire s ciljem namjerne manipulacije i obmane. Kažu i da su pokrenuli internu istragu, čije rezultate će proslijediti ukrajinskoj tajnoj službi uz prijavu za svjesno širenje lažnih podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tetjanino ime spominjalo se 2015. godine u aferi kada je pukovnik Nacionalne garde optužen da je u zamjenu za 10 posto iznosa ugovora namjestio pobjedu na javnom natječaju za konzerviranu hranu za vojsku.

POGLEDAJTE VIDEO: Ukrajina dobila zeleno svjetlo za ulazak u EU. Orban negodovao: 'Možemo blokirati ovaj proces kasnije'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo