'NAKON DVIJE GODINE...' / Ukinute mjere, Bozanić odmah pisao svećenicima i vjernicima: Vraćaju se običaji koji su najviše nedostajali

Image
Foto: Pixsell

Dodaje kako mu je "drago što ćemo ponovno moći živjeti susrete s Gospodinom i međusobno u punini i raznolikosti liturgijskih gesta"

9.4.2022.
14:42
Pixsell
VOYO logo

Zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić izvijestio je u subotu nakon odluke Nacionalnog stožera CZ o ukidanju pandemijskih mjera, da se od danas, uoči svetkovine Cvjetnice, dokidaju i odredbe Zagrebačke nadbiskupije koje su se ticale bogoslužja i pastorala, uvedene zbog pandemije.

"Nakon dvije godine života u pandemijskim okolnostima, koje su u sebi sadržavale i ograničenja propisana od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a posljedice kojih su se odražavale i na pastoralno djelovanje Crkve, s radošću najavljujem da se od danas, 9. travnja, upravo uoči svetkovine Cvjetnice, dokidaju odredbe Zagrebačke nadbiskupije koje su se ticale bogoslužja i pastorala, uvedene zbog pandemije", istaknuo je kardinal Bozanić u javnom pismu svećenicima i vjernicima, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako mu je "drago što ćemo ponovno moći živjeti susrete s Gospodinom i međusobno u punini i raznolikosti liturgijskih gesta".

Pričest na ruke i jezik, gesta pružanja mira i blagoslovljena voda

Premda se dokidaju i druge odredbe, kardinal Bozanić izdvaja tri, to jest one koje su, kako ističe, "vjerničkim zajednicama najviše nedostajale: od danas se pričest može primati na oba načina - na ruke i na jezik; u liturgijskim slavljima ponovno se može koristiti gesta pružanja mira; a na ulazu u crkve neka budu posude s blagoslovljenom vodom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardinal Bozanić napominje kako su svjesni da će i ovaj prijelaz zahtijevati razumijevanje, strpljivost i vjerničku odgovornost.

"I kao što smo prolazili kroz kušnje sužavanja načina izvanjskoga očitovanja svoje vjere, čuvajući dobro drugih ljudi, tako i dalje nastojmo gajiti istu osjetljivost, pazeći na svoje bližnje", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVA STARA HRVATSKA /

Na snazi nova covid pravila: Pale su maske i covid potvrde, provjerite što se sve mijenja

Image
NOVA STARA HRVATSKA /

Na snazi nova covid pravila: Pale su maske i covid potvrde, provjerite što se sve mijenja

Kardinal Bozanić zahvalio je svima koji su tijekom protekloga vremena "očitovali zajedništvo Crkve i svjedočili snagu Božjega Duha u teškoćama s kojima smo se susretali.

"Molim Gospodina da to proživljeno iskustvo donese dobre plodove u čvrstoći vjere, sigurnoj nadi i djelotvornoj ljubavi", naglasio je zagrebački nadbiskup u pismu, uz poziv svim vjernicima da "dok se pred nama otvara Veliki tjedan i mi otvorimo srca Gospodinu !".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HBK: Vjernike i žitelje Hrvatske obradovala je vijest o ukidanju svih mjera

Sve epidemiološke mjere koje su se odnosile na vjerska okupljanja u okolnostima pandemije,  prestale su vrijediti u subotu, 9. travnja, priopćio je danas predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Nadbiskup Puljić ističe kako je vjernike i žitelje Hrvatske obradovala vijest da se od ove subote ukidaju sve epidemiološke mjere, nakon dvije godine epidemije Covida-19 i brojnih ograničenja koja su tim povodom propisivana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čini se kako su epidemiološke mjere ukinute zbog 'poboljšanja situacije, visokog stupnja kolektivnog imuniteta kao i procjene da je virus dobrim dijelom manje opasan'. Današnjim danom, dakle, prestale su važiti sve epidemiološke mjere koje su se odnosile i na vjerska okupljanja", dodaje se u priopćenju, koje je prenio Tiskovni ured HBK.

Mons. Puljić podsjeća da je iza nas vrlo zahtjevno vrijeme koje je, nažalost, mnogima prouzročilo velike boli zbog posljedica bolesti i gubitaka voljenih osoba kao i ograničenja koja su sputavala susrete, napose sa starijima i nemoćnima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opravdana je radost ljudi što su mjere dokinute. No, uz još uvijek potrebnu dozu opreza, nadamo se povratku redovite, normalne svakodnevice društvenoga, crkvenoga i vjerničkoga života, dodaje nadbiskup Puljić.

U priopćenju uoči svetkovine Cvjetnice, predsjednik HBK, zadarski nadbiskup Puljić ističe kako nas "ovih dana, posebice u Svetom Tjednu, liturgija poziva razmatrati otajstvo muke, smrti i uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista. U tom ozračju zazivam Božji blagoslov na sve vjernike i ljude dobre volje, te želim plodonosne dane Velikoga tjedna i blagoslovljen Uskrs", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo