OVOGODIŠNJI DUBROVNIK FORUM / Ujedinjena Europa jedino može odgovoriti izazovima i teškoj krizi koja je pred nama: 'Krivac je samo Putin'

Potraga za ravnotežom u poremećenom svijetu naziv je ovogodišnjeg izdanja Dubrovnik Foruma. Glavna tema je ukrajinska kriza koja je uzrokovala i energetsku i gospodarsku, ne samo na istoku, nego u cijeloj Europi

9.7.2022.
21:00
VOYO logo

Putin udara bombama, Europa sankcijama. Tko udara jače, teško je reći, ali sigurno je da su na gubitku svi jer energetska ovisnost znači da Rusija pati financijski, ali Europa pati na sve ostale načine.

"Ekonomska, energetska i prehrambena kriza koja slijedi. Suočavamo se s krizom prehrambenih namirnica. Nestašice još uvijek nema u Europi, ali vidimo da hrane nedostaje u Africi. Ako se to nastavi događati, iz iskustva znamo da to vodi prema novoj destabilizaciji", kaže predsjednik Vlade, Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer na Dubrovačkom forumu ovim najavljuje novu potencijalnu migrantsku krizu koja Europi prijeti paralelno s energetskom, financijskom i gospodarskom. Iako su iz Vlade do jučer tvrdili da se nepotrebno diže panika, retorika se mijenja.

Image
INVESTICIJA U HERCEGOVINI /

Energetika zadnjih dana privlači mnoge, pa tako i Mamića: Pokreće farmu solarnih ćelija, biznis na papiru vodi kći

Image
INVESTICIJA U HERCEGOVINI /

Energetika zadnjih dana privlači mnoge, pa tako i Mamića: Pokreće farmu solarnih ćelija, biznis na papiru vodi kći

"U ovome trenutku zadaća svih nas koji obnašamo najodgovornije dužnosti u svojim zemljama jest da objektivno i iskreno građane upozorimo na moguće posljedice i pripremimo ih na teško razdoblje koje je pred nama", tvrdi predsjednik Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krivac je samo jedan - Vladimir Putin, tvrdi ukrajinski ministar vanjskih poslova koji se dubrovačkom forumu priključio videoporukom.

"Umjesto da se trudi da Rusi žive jednako dobro kao Europljani, on želi da Europljani žive onako loše kako žive Rusi", smatra Dmytro Kuleba, ministar vanjskih poslova Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je jedini pravi odgovor je da stvari radimo zajednički na europskoj razini", poručuje Plenković.

Prvi zadatak je stvoriti Europu energetski neovisnu o ruskom plinu i nafti. Možda nismo naftni gigant, ali svoju ulogu u takvoj Europi imamo, tvrdi Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Krk na sjevernom Jadranu postaje energetsko središte za prijem nafte i plina. Naša ambicija je povećati trenutne kapacitete LNG-a s 2,9 milijardi kubičnih metara na 6,1 milijardi kubičnih metara", kaže premijer.

Tako bi Krk postao europski ulaz za fosilna goriva, ali pitanje je po kojoj cijeni ćemo ga plaćati. Jer iako je današnja cijena po barelu nafte oko 105 dolara, cijene derivata ne pokazuju tendenciju pada ispod vladinih ograničenja, što je puno više nego 2008. kad je barel bio i 40 posto skuplji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo