potpisao MINISTAR PILETIĆ / Ugovoreno 25 projekata socijalnog razvoja BiH vrijedno milijun eura: 'Bosna i Hercegovina je domovina Hrvata'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Odobreno je financiranje 25 projekata kojima se jačaju smještajni kapaciteti u BiH za razne socijalne kategorije, osigurava uklanjanje arhitektonskih barijera za osobe s invaliditetom, širenje mreže usluga podjele obroka u kućama, potpora dječjim vrtićima i raznim drugim uslugama

7.11.2023.
13:44
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić potpisao je ugovore s predstavnicima institucija i općina u BiH, vrijedne milijun eura, namijenjene unaprjeđenju socijalnog razvoja tih većinskih hrvatskih sredina u Bosni i Hercegovini. 

 Na javni poziv ministarstva kojemu je na čelu Piletić odobreno je financiranje 25 projekata kojima se jačaju smještajni kapaciteti u BiH za razne socijalne kategorije, osigurava uklanjanje arhitektonskih barijera za osobe s invaliditetom, širenje mreže usluga podjele obroka u kućama, potpora dječjim vrtićima i raznim drugim uslugama koje ustanove i jedinice lokalne samouprave pružaju svojim sredinama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom da Vlada Republike Hrvatske ulaže u čitav niz aktivnosti na području BiH došao je trenutak da sve dobre prakse potpora obitelji i socijalne politike ponudimo kao model Hrvatima i svim ostalim narodima u BiH", rekao je ministar Piletić. 

Image
POVEĆANJE OD 15% UPITNO /

Prijeti li nam novi val štrajkova i prosvjeda? Sindikati traže povećanje plaća. Ministar Piletić: 'To je nerealno'

Image
POVEĆANJE OD 15% UPITNO /

Prijeti li nam novi val štrajkova i prosvjeda? Sindikati traže povećanje plaća. Ministar Piletić: 'To je nerealno'

Pri tome je dodao kako je i ova pomoć doprinos strateškom opredjeljenju Vlade RH za potporom Bosni i Hercegovini kako bi napredovala prema euroatlantskoj zajednici. Po riječima Piletića, u sljedećoj godini će se iz njegova ministarstva izdvojiti dvostruko više novca za projekte Hrvata u Bosni i Hercegovini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo sve te prakse podijeliti s našim prijateljima iz BiH", dodao je. 

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike je tijekom dana razgovarao s čelnikom HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem, te je obišao spomen obilježje za osmero hrvatske djece koja su poginula u eksploziji projektila isapljenog s položaja bošnjačke Armije BiH u ljeto 1993.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čović je izrazio zahvalu Vladi RH navodeći kako i ovom pomoći pokazuje koliko joj je stalo do Bosne i Hercegovine i europskog puta.  "Nas to osnažuje da realiziramo projekte na ovome putu euroatlantskih integracija", rekao je. 

Čović je ponovio kako očekuje da će izvješće Europske komisije o napretku BiH, koje će biti objavljeno sutra, biti pozitivno s nagovještajem otvaranja pregovora s tom zemljom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije želio izravno komentirati izjavu čelnika bosanskohercegovačkih Srba Milorada Dodika da bi Republiku Srpsku nakon osamostaljenja od BiH priznalo 15 zemalja, navodeći kako je za njega Bosna i Hercegovina domovina Hrvata. 

POGLEDAJTE VIDEO: Milorad Dodik za RTL Danas: 'Mi nismo slobodni u BiH, to nije naša zemlja, u njoj ne možemo ostati'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo