OSTAJE NEKOLIKO DANA DO EURA / Mogao bi nastati blagi kaos: 'Najviše problema će biti na placu i ugostiteljskim objektima'

Oni obrtnici koji su se pripremili na vrijeme, novu valutu dobili su danas. No, većina obrtnika nije napravila tranziciju iz kuna u eure i vjerojatno će se čekati zadnji sati... Mogao bi nastati kaos

27.12.2022.
19:49
VOYO logo

Svi oni obrtnici koji su se pripremili na vrijeme, dobili su danas novu valutu. No, većina ih nije napravila tranziciju iz kuna u eure i najvjerojatnije će se čekati zadnji sati da to naprave pa bi mogao zavladati kaos.

"Mi jesmo spremni za euro, međutim naši kupci nisu pa ćemo vjerojatno imati problema kao i svi drugi. No pripremili smo se, barem mislim da jesmo", rekla je Tea Topić koja radi u jednoj trgovini za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do ponoći, 31. prosinca, euri još ne smiju u promet, međutim svi su u poslovnim paketima mogli kupiti 145 eura i 5 centi kovanica ili do 10.000 eura u novčanicama. Tea tvrdi da će u istoj blagajni čuvati i eure, a da je na njoj matematika po kojoj će preračunavati vraćati novac.

'Kava neće biti skuplja'

Blagajna će prvo biti dvojna, a onda ide promjena. Euri su fizički veći od kune i neće stati u blagajne kao ni u konobarske novčanike. Zato se naručuju nove, s posebnim dijelom za kovanice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Goran Ivo, voditelj smjene, govori: "Ipak je malo teže, to je dva tjedna, ali moramo se prilagoditi. Gosti se jesu prilagodili, ali nas uglavnom pitaju hoće li biti skuplja kava. Odgovor je da neće!"

'Svi ćemo biti kao male mjenjačnice'

Kaže da bi volio da se prenese poruka gostima da imaju malo više strpljenja, a i podsjeća da se uvijek može platiti karticama. Svi koji su u sustavu POS-a, zapravo, najiskrenije zazivaju plaćajte karticama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Ceha frizera, kozmetičara i pedikera Ljiljana Subašić se unaprijed predbilježila za 300 eura, to znači da je banka s poslovnog računa skinula 2250 kuna, a ona je mogla dići taj novac u svim apoenima eura.

"U mojoj blagajni sustav je namješten tako da ja mogu unijeti koliko su mi platili u kunama, a koliko ja moram vratiti u eurima. U početku ćemo im biti kao male mjenjačnice", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NAJAM KUĆICA JE STRAŠNO POSKUPIO' /

Ugostitelji na Adventu računali na rekordnu zaradu, ali im je nešto pomrsilo planove

Image
'NAJAM KUĆICA JE STRAŠNO POSKUPIO' /

Ugostitelji na Adventu računali na rekordnu zaradu, ali im je nešto pomrsilo planove

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dalibor Kratohvil daje još neke detalje: "Ono što znamo sa sastanka s Hrvatskom narodnom bankom je to da većina obrtnika nije napravila tranziciju iz kuna u eure i vjerojatno će se čekati zadnji sati, zadnje minute da to naprave."

Kako zato ne bi, nakon vatrometa 1. siječnja, zavladao potpuni kaos, HOK je tražio (a ministar financija odobrio) da novogodišnja noć bude iznimka. I svi će u ugostiteljskim objektima moći i plaćati i vraćati novac u kunama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Budite tolerantni'

Poznati frizer i predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba Ivica Zanetti je spreman na euro, a na pitanje zašto oko 70 posto obrtnika u Zagrebu nije kupilo euro, odgovara: "Ne znam jesu li bili upoznati da moraju u svojim poslovnim bankama ići po euro koji je pripremljen za poslovne subjekte. Svi su kupovali one sitne apoene za 100 kuna. Ali mnogi će kalkulirati s karticama dok se software ne prilagodi. Apeliram na građanima da budu tolerantni, svi se moramo prilagoditi, zajedno naći rješenje."

Na pitanje očekuje li da će inspekcije provjeravati vraćaju li kusur u eurima, kaže da ne zna je li to u nadležnosti Državnog inspektorata, koji inače nadzire sve obrtnike koji rade s gotovinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da će najviše problema biti na placu i ugostiteljskim objektima gdje su mali apoeni, nisam siguran koliko su oni spremni", kaže. Dodaje da on osobno zbog eura neće poskupljivati, ali da će nakon nekog vremena cijene zaokružiti, ali na manje iznose, prenosi RTL.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo