UGOSTITELJI U PANICI, NEDOSTAJE IM 2000 RADNIKA: / Slavonci radije biraju Njemačku i Irsku: 'Što ću s 5000 kuna ljeti u Dubrovniku?'

Image
Foto: PIXELL/Thinkstock

Panika je zahvatila Grad. Tko će odraditi sezonu na Jadranu kad su svi Slavonci otišli za Njemačku ili Irsku?

9.4.2017.
10:47
PIXELL/Thinkstock
VOYO logo

Prije godinu dana, između Nove godine i Uskrsa, ističe Slavonac koji se bavi posredništvom u pronalasku sezonskih poslova, zvalo ga je u prosjeku najmanje troje zainteresiranih Slavonaca na dan. Sada, kaže, zove u prosjeku jedan i to svaki drugi dan.

'Ako već idemo od kuće, idemo gdje nas bolje cijene i plaćaju, tamo gdje lakše i jeftinije nađemo stan. A Irska i Njemačka to svakako jesu', rekao je Slavonac, bivši dubrovački sezonac koji se u međuvremenu oženio i zaposlio te stjecajem okolnosti postao posrednik za mnoge Slavonce koji traže sezonski posao za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše se traže kuhari i konobari

Pročelnik dubrovačkog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Dasen Jasprica ističe da je kod sezonaca najveća potražnja za konobarima i kuharima no Turističko-ugostiteljska škola ima upisana dva razreda kuhara i samo jedan razred konobara jer nema većeg interesa.

Image
KREĆE MASOVNO ZAPOŠLJAVANJE NA MORU: /

Doznajte koji se poslovi traže te kolike su plaće

Image
KREĆE MASOVNO ZAPOŠLJAVANJE NA MORU: /

Doznajte koji se poslovi traže te kolike su plaće

Problem je što poslodavci često misle da konobar može biti bilo tko te da im nije nužno posebno obrazovanje. Mladi to osjećaju i stoga biraju atraktivnije pozive, odnosno one koji su lakši i bolje plaćeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U turizmu Dubrovnika je tijekom sezone oko sedam tisuća radnika. Polovica su kao "A-postava" stalno zaposleni, a ostali sezonci kojih će nedostajati oko dvije tisuće! S nedostatkom radne snage već se dugo borimo, a najviše treba konobara i kuhara. Velika je potražnja i za sobaricama za sve veći broj apartmana, za koje je nužna intenzivnija prekvalifikacija. Premda se o tome stalno govori, nema željenih rezultata. Ugostitelji se snalaze kako znaju te uzimaju i one bez formalnog obrazovanja, ali imaju sklonosti za to', naglasila je Nikolina Farčić, pročelnica Ceha ugostitelja i turističkih radnika dubrovačke ispostave Hrvatske obrtničke komore.

Tko rješava problem radne snage?

Ističe kako se Vlada se hvali rastom investicija, ali nitko ne rješava problem osiguranja radne snage. Kaže kako je skeptična te se pribojava novih investicija. U problemu nisu samo luksuzni hoteli, nego i restorani te apartmani, kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Na postojeći način nećemo ispoštivati nužnu razinu usluge koju iziskuje svaki objekt. Tko će to servisirati?', pita se Farčić koja dodaje kako nije tajna da najbolje radnike imaju ugostitelji koji su ih davno zastalno zaposlili i tako sačuvali od konkurencije.

'Jer, plaće na neodređeno vrijeme, odnosno stalno zaposelnih radnika u ugostiteljstvu, vrlo su slične zaposlenim sezoncima: konobari imaju start 5000 kuna, a plaće kuhara su skoro pa menadžerske i nitko nema ispod 7000 kuna. No, problem je često osiguranje smještaja jer gradnja apartmana stvara kao lančanu reakciju smanjenje mogućnosti smještaja za sezonce', zaključila je Farčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo