KRAJ RAPIDNOM ŠIRENJU? / Zagreb smanjuje broj terasa, a ugostitelji prosvjeduju: 'Taj je iznos dovoljan da imamo neka prava'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Grad Zagreb trenutno donosi odluku o dodijeli javnih površina ugostiteljima, no nisu svi zadovoljni ponuđenim

28.12.2021.
18:33
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Terase zagrebačkih ugostiteljskih objekata su se posljednjih godina rapidno širile i rasle te su počele zauzimati parkirališta, ceste i pješačke prolaze.

Stoga je nova gradska vlast krenula ugostiteljima slati rješenja, no nisu svi zadovoljni, budući da nisu svi dobili dozvole za postojeće terase, piše Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba, potvrdio je da su terase nekome ukinute, a nekome smanjene.

"Ugostiteljima nisu odobrene terase koje su godinama imali, nekima su smanjeni gabariti jer Grad smatra da je potrebna zelena površina. Razumijemo to, ali ne može se preko noći nekome reći da od 1.1. više ne smije imati takvu terasu. Uputili smo Gradu zahtjev kojim tražimo da se uvede moratorij na takvu odluku na dvije godine, dok se ljudi ne prilagode. Mi surađujemo s Gradom i želimo vidjeti koje su terase sporne i gdje je problem, iako mi ne vidimo problem, pogotovo u vrijeme pandemije, kad su ugostitelji pretrpjeli velike štete", rekao je Letica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

54 milijuna kuna godišnje

Navodi da Grad Zagreb temeljem komunalne naknade zaradi 54 milijuna kuna godišnje.

"Smatramo da je to dovoljan iznos da imamo neka svoja prava", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja se slažem da treba uvesti reda, neki su stvarno stavili stolove na cestu, neki na zelenu površinu. Treba se vidjeti svaki slučaj posebno. No ako imam skoro 10 godina terasu i nikome nije smetala, nemam nijednu prijavu protiv terase te se nikad nijedan postupak nije vodio protiv mene, onda mi je nevjerojatno da sam sad dobio odbijenicu", rekao je jedan zagrebački ugostitelj kojem su smanjili terasu za 50 posto, piše Index.

Image
'MORALI SMO REZATI' /

Tomašević: 'Iduće godine preuzet ćemo uzde upravljanja gradom'; Klisović: 'Građani će moći svako jutro popiti čašu vode'

Image
'MORALI SMO REZATI' /

Tomašević: 'Iduće godine preuzet ćemo uzde upravljanja gradom'; Klisović: 'Građani će moći svako jutro popiti čašu vode'

Grad tvrdi da je svaka terasa za sebe

Iz Grada tvrde da u Zagrebu postoji oko 1300 otvorenih ugostiteljskih terasa te da većini krajem godine istječe zakup javne površine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upravo je u tijeku dodjela javnih površina prema zahtjevima za postavljanje terasa za 2022. godinu. Većinom se radi o zadržavanju postojećih terasa, no ima i zahtjeva za proširenjem, kao i zahtjeva kojima se predviđa terasa manje površine", priopćili su iz Grada.

Iz Grada su objasnili da ne mogu općenito govoriti o dodjeli dozvola za terase, jer je svaka slučaj za sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo