UGOSTITELJI ISTRE I KVARNERA DANAS ĆE NA SAT VREMENA ZATVORITI KAFIĆE: / 'Već dvije godine pokušavamo komunicirati s Vladom'

Image
Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

Danas počinje prosvjed ugostitelj Kvarnera i Istre: 'Ne tražimo novac, ne tražimo poticaje, tražimo da nas se stimulira da radimo'

10.9.2020.
8:49
Srećko Niketić/PIXSELL
VOYO logo

Ugostitelji Istre i Kvarnera danas će s početkom u 11 sati i 55 minuta na sat vremena zatvoriti svoje ugostiteljske objekte kako bi upozorili na težak položaj u kojem su se našl.

Predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre Vedran Jakominić rekao je danas u emisiji "U mreži Prvog" HRT-a da ugostitelji Kvarnera i Istre već dvije godine pokušavaju komunicirati s Vladom te da je cijela struka došla u tešku poziciju od 2017. godine nakon što je podignut PDV. Kaže da je 15 dana neozbiljno razdoblje za prilagodbu poslovanja i da sve usporedive države kao što su Italija, Grčka, Slovenija, Mađarska i Španjolska imaju i dalje preferencijalnu stopu PDV-a, javlja HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jakominić tvrdi da hrvatski ugostitelji plaćaju najveću stopu PDV-a. Današnji prosvjedom u pet do 12 imaju namjeru skrenuti pozornost na njihov problem. "Ne tražimo novac, ne tražimo poticaje, tražimo da nas se stimulira da radimo. Naš je stav da su mjere, iako su doista bile važne u onom razdoblju, one ipak stimuliraju čekanje i bilo tko je blizu 50% će paziti da ne radi previše da bi preživio, jer će dobiti pomoć od države", naglasio je, dodavši da jedino što traže je da ih se ostavi da rade.

Najveći problem vidi u tome što na proljeće neće imati posla zbog raznih epidemiološkim mjera i straha ljudi. Istaknuo je da bi preferencijalna stopa PDV-a pomogla da mogu dobiti kredite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ISTARSKI I KVARNERSKI UGOSTITELJI NA SAT VREMENA ZATVARAJU VRATA: /

'Ako Vlada to ne napravi, bit ćemo prisiljeni otpuštati ljude'

Image
ISTARSKI I KVARNERSKI UGOSTITELJI NA SAT VREMENA ZATVARAJU VRATA: /

'Ako Vlada to ne napravi, bit ćemo prisiljeni otpuštati ljude'

Rasterećeno gospodarstvo

Državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Tonči Glavina rekao je da je u prethodnoj Vladi Andreja Plenkovića značajno rasterećeno gospodarstvo te je napravljeno nešto što nije napravljeno nikada. "To je financijska konsolidacija tako da smo kontrolirali svoj javni dug. Osim što smo ga kontrolirali, tri godine smo išli u suficit", kazao je Glavina.

Glavina je dodao da je korigiran PDV na usluživanje jela u ugostiteljskim objektima i spušten je na 13% te da imamo diferencijalne porezne stope.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo