ŠTO AKO UVEDU COVID POTVRDE ZA KAFIĆE? / Imamo prvu reakciju ugostitelja: 'Konobari nisu policija, bilo bi nezgodno da oni rade kontrolu'

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell

Za sada, covid potvrde još neće biti potrebne za restorane i kafiće, no načelnik stožera Davor Božinović ostavio je otvorenom i tu opciju. Sve ovisi, kaže, o situaciji u narednim danima

5.11.2021.
18:52
Kristina Stedul Fabac / Pixsell
VOYO logo

Na konferenciji za medije u petak, Nacionalni stožer civilne zaštite najavio je kako se uvode nove mjere. Osim ograničavanja okupljanja, stiže nam i šira primjena covid-potvrda. Za sada, covid potvrde još neće biti potrebne za restorane i kafiće, no načelnik stožera Davor Božinović ostavio je otvorenom i tu opciju. Sve ovisi, kaže, o situaciji u narednim danima.

Dražen Biljan, jedan od suosnivača Nezavisne udruge ugostitelja Grada Zagreba i vlasnik triju ugostiteljskih objekata, za Net.hr komentirao je mogućnost koju je Božinović ostavio na stolu, odnosno uvođenje covid potvrda i u sektor ugostiteljstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biljan smatra da će to biti teško provedivo, da oni kao ugostiteljski djelatnici kontroliraju građane.

Image
'PREMIJERU, DOĐITE KOD MENE NA KAVICU' /

Ugostitelj pozvao Plenkovića: 'Svi ovo želimo riješiti što prije, ali ne kaznama; Kako da dam otkaz radniku koji se ne želi cijepiti?'

Image
'PREMIJERU, DOĐITE KOD MENE NA KAVICU' /

Ugostitelj pozvao Plenkovića: 'Svi ovo želimo riješiti što prije, ali ne kaznama; Kako da dam otkaz radniku koji se ne želi cijepiti?'

Konobari nisu policija niti inspekcija

"Mišljenja smo da kako nas obilaze civilna zaštita i inspektori, te kontroliraju imaju li naši zaposlenici maske te držimo li se svih mjera, neka kontroliraju i naše građane", veli Biljan. "Mi nismo niti policija niti inspekcija, nezgodno je da konobar traži nekoga potvrdu", govori. "Kada je inspektor nama u kontroli, neka dođu do njih i traže ih potvrde", dodaje Biljan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje smatra li da će zbog novih mjera ugostiteljski objekti zatvarati svoja vrata, kaže kako se svakim danom zatvaraju ugostiteljski objekti te da ugostitelji "doslovce propadaju".

"Mislim da to neće biti razlog za zatvaranje, ali će biti frustracije", kaže Biljan pa dodaje da se ugostitelji muče s kroničnim nedostatkom ljudstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada kada ih se još optereti s novim zadacima, mislim da će tu biti problema u komunikaciji između vlasnika i djelatnika", dodaje.

'Nije sve Jadran'

Na pitanje o vladinim potporama, Biljan nam odgovara da oni cijelo vrijeme razmišljaju i apeliraju na Vladu u tom smjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sagledajmo iz perspektive Zagreba. U Zagrebu je više od 4500 ugostiteljskih objekata, 50 posto kafići. U kafićima je pad prometa veći od 50 posto", pojašnjava nam Biljan.

"Svi govore da je sezona bila uspješna, no gdje je bila uspješna? Nije sve Jadran. Ugostitelji su i u Zagrebu, i na Baniji", kaže ovaj zagrebački poduzetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da potpore moraju ostati dokle god se ne radi "normalno". Na kraju je izrazio žal jer se zbog cijelokupne situacije mnogi kolege trajno miču iz ovog posla.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo