UGLEDNA PROFESORICA USTAVNOG PRAVA PODUČILA UREDNIKA GLASA KONCILA: / 'Hrvatska je prema Ustavu sekularna država. I točka'

Image
Foto: PIXSELL
27.8.2017.
21:26
PIXSELL
VOYO logo

'RH je prema Ustavu RH sekularna država! Točka. Da, žestina je namjerna. Kakva teza takav i odgovor', napisala je Sanja Barić na svom Facebook profilu ustvrdivši kako joj doista nije ugodno čitati petljanje svakoga u tuđe struke.

Sarkazam ustavne stručnjakinje

'Od sada djelim pouke iz vjeronauka i tumačim evanđelje, a i pružam nadriliječničke savjete iz bogatog životnog i zdravorazumskog iskustva. Počinjem odmah: RKC u Hrvata neka počne slušati papa Franju, a za dug život alkalizirajte svoje tijelo. Sarkazam na stranu... Razumne rasprave oko sadržaja sekularnosti se mogu voditi s razumnim i zainteresiranim ljudima dobre volje (ali ne preko fb, o tome drugdje). Ima prihvatljivih elemenata vjere u sprezi s državom i posve neustavnih pojava u RH u koje se - nažalost - ni Ustavni sud nije do sada htio miješati. A morao jest i morat će. O svemu tome ću u jednom drugom, prigodnijem format', zaključila je profesorica u polemičnom statusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napad na bivšeg predsjednika Ivu Josipovića

Izravno je tako odgovorila na tvrdnju Ivana Miklenića da u Ustavu ne postoji opis Hrvatske pojmom sekularna država. Miklenić je u svom tekstu optužio bivšeg predsjednika RH Ivu Josipovića da je, izjavivši kako programska shema HRT-a podilazi Crkvi, nastupao s pozicije 'marksističko- komunističkoga jednoumlja'. Komentirao je i Josipovićev kasniji status na Facebooku u kojem je napisao da je 'Hrvatska sekularna država te da nije katolička džamahirija'. Miklenić ga je odlučio ispraviti napisavši kako u Ustavu nigdje izričito nije navedeno da je Hrvatska sekularna država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GLAS KONCILA SE OBRUŠIO NA JOSIPOVIĆA: /

'Nigdje izričito ne piše da je Hrvatska sekularna država i oni koji je takvom vide je ugrožavaju'

Image
GLAS KONCILA SE OBRUŠIO NA JOSIPOVIĆA: /

'Nigdje izričito ne piše da je Hrvatska sekularna država i oni koji je takvom vide je ugrožavaju'

'U članku 14. stoji: Svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama. Svi su pred zakonom jednaki – i ni iz toga članka nikako se ne može izvesti da je Hrvatska sekularna kao ni da je konfesionalna država. Naime, država, kao država, da bi stvarno bila demokratska mora biti neutralna i jamčiti svim građanima, bez obzira na sve razlike među njima, jednaka prava i obveze. Stoga svi koji Hrvatsku pretvaraju u sekularnu državu ugrožavaju njezinu neutralnost i pretvaraju je u ideološku državu, napisao je, između ostalog, Miklenić.

Hrvatsku ugrožavaju oni koju ju vide kao sekularnu

Osim što je zaključio da oni koji Hrvatsku vide kao sekularnu zapravo ju ugrožavaju, dodao je da je 'sekularizam suvremena ideologija, jedan od brojnih svjetonazora te se može i mora svrstati uz bok religijama'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Izdizanje sekularizma iznad religija, na državnu ideologiju, bilo bi brisanje državne neutralnosti i stvaranje države u kojoj su sekularisti građani prvoga, a pripadnici religija građani drugoga reda', piše dalje Miklenić.

No nije se zadržao samo na kritici bvišeg predsjednika. Osvrnuo se i na dugoočekivanu reformu obrazovanja. Točnije, na tekst Jutarnjeg lista od 16. kolovoza, koji je naslovljen 'Reformu školstva mora voditi netko tko zna da su dinosauri bili prije Boga'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miklenić ovaj naslov i stav koji implicira smatra opasnim, navodeći kako je 'vrijeme da se hrvatsko društvo, osobito političari i mediji, oslobode nametanja vjernicima, koji su velika većina u hrvatskom društvu, svakoga sekularizma, a osobito onoga koji ima svoje korijene u komunističkoj ideologiji'.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo