Ugasio se vječni plamen na Oltaru domovine!

Iako je zamišljen kao vječni plamen, plamen na Oltaru domovine, mjestu koje je napravljeno kako bi svi mogli odati poštovanje hrvatskoj domovini, više ne gori.

20.5.2010.
11:50
VOYO logo

Vječna vatra na Oltaru domovine, spomeniku svim palima u Domovinskom ratu, ne gori. Zastave ispred južnog bedema na zagrebačkom Medvedgradu rasparane su i neugledne, a zid pored Oltara je urušen. Jedini tragovi života na samom Oltaru su dvije-tri izgorene svijeće i jedan sasušeni, prevrnuti vijenac.

Za jadnu sliku, kažu upućeni, krivi su Grad Zagreb i država koji se ne mogu dogovoriti oko financiranja održavanja spomenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima Silvija Novaka iz Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, Oltar domovine početkom 2010. preuzela je država, koja ga je potom predala na upravljanje Parku prirode Medvednica.

"Mi smo ostali nadležni što se tiče nadzora, no od ove godine troškove za plin i održavanje plinskih instalacija treba pokrivati Ministarstvo kulture. Također, državne institucije trebale bi sanirati urušeni zid. Grad je u Oltar domovine investirao i snosio troškove tijekom trideset godina, a to nisu bili mali novci", ispričao je Novak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, njegovu priču o tome kako su oni nadležni za mjesto koje je napravljeno kako bi svi mogli odati poštovanje hrvatskoj domovini, u Ministarstvu kulture nisu potvrdili.

Savjetnik predsjednika Republike Predrag Fred Matić cjelokupno stanje smatra znakovitim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokojni je Juraj Njavro govorio – kog' se tjera u crkvu, taj se Bogu ne moli. Mjesto nije prihvaćeno od naroda, unatoč dobrim namjerama onih koji su ga osmislili i izgradili, možda postoje i neke negativne konotacije na vrijeme Franje Tuđmana. Zbog svega toga, i situacije u kojoj se danas ovaj spomenik nalazi, mislim da bi ga trebalo dostojanstveno zatvoriti i to mjesto prenamijeniti za nešto drugo", kazao je za Novi list, ali i dodao kako njegove riječi nikako nisu poziv na rušenje.

Spomenik kipara Kuzme Kovačića otvoren je na Dan državnosti 30. svibnja 1994. godine, a otvorio ga je tadašnji predsjednik Franjo Tuđman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo