više novca za učenike / Udvostručuju se stipendije: Ministarstvo europskim novcem spriječava odlazak mladih obrtnika

Iako je broj tih učenika u blagom porastu, na tržištu ih ipak još nedostaje

6.3.2019.
16:22
VOYO logo

Od staklara i brijača do krovopokrivača i fasadera. Učenici koji se školuju za obrtnička zanimanja među kojima su i mnoga deficitarna, treću godinu zaredom dobivaju stipendije.

Više od tri tisuće studenata dobilo je ugovore za novac koji će im pomoći u školovanju, a prema tvrdnjama vladajućih i zaustaviti odlazak mladih majstora iz Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Automehanika i autoelektrika. Zajedno spojeno tvore jedno zanimanje automehatroničar i za njega se školuju Marko i Josip. I obojica će kao nagradu za zalaganje dobiti po 9 tisuća kuna stipendije.

"S njom ću uspjet platiti vozački i tako neke potrepštine koje mi trebaju", rekao je Josip Miklić, učenik 3. razreda Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To mi puno znači jer krenuo bih sam. Kupio bih alat za popravljati i tak sam bih krenuo si slagati", rekao je Marko Vrbanc, učenik 3. razreda Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu.

Jer su na kraju trogodišnjeg školovanja pa razmišljaju o budućem poslu, a zahvaljujući vrlo dobrom i odličnom uspjehu našli su se među čak 135 učenika iz njihove škole koji su dobitnici stipendije Ministarstva gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa kako bi rekli došlo je i vrijeme da se sjete i da se podrže ovakva zanimanja odnosno potrebne struke za Hrvatsku jer jednostavno u Hrvatskoj nema više majstora. Nažalost, svaki dan mi imamo upite o potrebama majstora iz raznih firmi, servisa. Možete li nam preporučiti, znate li kontakte od bilo kojeg majstora samo da ih zaposle", rekao je Anto Delač, ravnatelj Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu.

A ova stipendija trebala bi biti mali „poguranac“ svima koji su na prekretnici da izaberu zanimanja kojih nedostaje na tržištu. Poput na primjer staklara kojih se u Hrvatskoj školuje samo sedmero. Među njima i Fran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja mislim da ne upisuju zato šta misle da je to loša škola, a da je gimnazija puno bolja. A po meni ako odeš u gimnaziju, ne ideš na fakultet, šta ćeš onda? Ništa", rekao je Fran Pintar, učenik 3. razreda Obrtničke i industrijske graditeljske škole u Zagrebu.

Više od 3000 učenika dobit će po devet tisuća kuna. Ukupno 27 milijuna kuna koji su najvećim dijelom stigli iz europske blagajne. Ministar najavljuje, od sljedeće godine duplaju se i iznosi i broj učenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit će u Hrvatskoj i postolara, bit će u Hrvatskoj i stolara, bit će elektroinstalatera, krojača i svih onih zanimanja po kojima je Hrvatska ne samo u našem okruženju, već i u Europi i u svijetu poznata", Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta

Iako je broj tih učenika u blagom porastu, na tržištu ih ipak još nedostaje. Jer kada najviše treba, teško je pronaći nekoga tko će zasukati rukave i zaprljati ruke u svojoj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike