UDRUGA POREZNIH OBVEZNIKA PONOVILA MOLBU MINISTARSTVIMA: / 'Smanjite namete, promijenite zakon o doprinosima'

Image
Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

Udruga Lipa nije dobila odgovor ministarstva na prijedlog smanjenja doprinosa za direktore/članove upravakojeg je poslala još 13.1.2020.

26.3.2020.
14:09
Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL
VOYO logo

Udruga poreznika Lipa je prošlog tjedna pismenim putem ponovila molbu Ministarstvu gospodarstva i Ministarstvu financija povezanu sa zahtjevom inicijative Dajte da radimo za izmjenom Zakona o doprinosima koji je na snazi od 1.1.2019.

Image
PODUZETNICI POSLALI PORUKU VLADI: /

Ovih sedam mjera predložili su kako bi ljude spasili od otkaza

Image
PODUZETNICI POSLALI PORUKU VLADI: /

Ovih sedam mjera predložili su kako bi ljude spasili od otkaza

Navodi da je riječ o Zakonu prema kojemu svi direktori i članovi uprave, moraju plaćati doprinose na 8-satno radno vrijeme, od prvog dana registracije firme, bez obzira na njihove financijske mogućnosti i stvarno radno vrijeme. Ta izmjena Zakona je pogodila poduzetnike-početnike, a naročito poduzetnice-majke, koje uz malu djecu, rade iz svojih domova, i niti nisu u mogućnosti raditi puno radno vrijeme. Došlo je do brojnih zatvaranja malih tvrtki, zbog nemogućnosti plaćanja ad hoc nametnute dažbine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Postalo je više nego jasno koliko je važno svako radno mjesto u privatnom sektoru'

"U obraćanju navedenim ministarstvima u novonastalim okolnostima proglašenja pandemije korona virusa, napomenuli smo da je kriznim mjerama izolacije stanovništva i zabrane rada većine uslužnih djelatnosti, postalo više nego jasno koliko je važno svako radno mjesto u privatnom sektoru, smanjenje nameta poduzetnicima, kao što su nametnuti doprinosi na 8-satno radno vrijeme, te smo apelirali da se naš zahtjev za micanje obveze plaćanja doprinosa direktorima-početnicima, razmotri i prihvati.

U predloženim Vladinim mjerama za spas gospodarstva nigdje se ne spominju poduzetnici početnici, koji su često jedini zaposlenici u vlastitim tvrtkama. Naime, zbog visine propisane direktorske osnovice i obveznog osmosatnog radnog vremena, trošak doprinosa u takvim tvrtkama predstavlja veći udio u ukupnim troškovima od prosjeka te će većina takvih poduzeća biti prisiljena ugasiti poslovanje nakon ove krize.​

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez dijaloga

Iako ministri Zdravko Marić i Darko Horvat načelno vele da su spremni razmotriti konstruktivne prijedloge i da su otvoreni za dijalog, to se u stvarnosti nije desilo, niti prije krize niti prošli tjedan, te ni na jedan naš e-mail, ništa nije odgovoreno.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetnistva i obrta.

Naime, Lipa, u ime inicijative Dajte da radimo, je prijedlog smanjenja doprinosa za direktore/članove uprava poslala još 13.1.2020., te u više navrata podsjetila navedena ministarstva novim slanjem e-mail dopisa na nužnost ukidanja te izmjene u Zakonu o doprinosima, no nikakav odgovor nismo dobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možemo jedino zaključiti da navedene ministre ne zanima malo poduzetništvo, njihovi problemi niti njihov rast, nego jedino i isključivo uplate u proračun, i po cijenu gašenja mikro poduzeća.", navodi se u priopćenju Lipe koju uz nju u ime inicijative Dajte da radimo potpisuju Women in Adria i Inicijativa profesionalnih računovođa Hrvatske (IPRH).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo