'POREZ NA NEKRETNINE JE PREVARA BIRAČA': / Stigla oštra kritika najavljenih reformi koje se ne bave gorućim problemima

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL/Ilustracija
2.5.2016.
11:11
Davor Javorovic/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

"Međutim, mislimo da se program ne bavi nekim od gorućih problema zemlje poput destimulativne porezne politike te korupcije i sukoba interesa u pravosuđu i smatramo da utire put daljnjem propadanju javnog zdravstvenog sustava", stoji u priopćenju udruge Lipa u kojem se Nacionalni plan reformi naziva 'neambicioznim'. Nastavak priopćenja prenosimo u cijelosti:

Bojazan za buduću kvalitetu javnog zdravstva

"Udruga poreznih obveznika Lipa ne može podržati ni najavljeno uvođenje poreza na nekretnine jer je takav potez suprotan predizbornim najavama te predstavlja prevaru birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STIŽU VELIKE REFORME: /

Oreškovićeva Vlada ipak uvodi porez na nekretnine. Sve će se provesti u dvije faze

Image
STIŽU VELIKE REFORME: /

Oreškovićeva Vlada ipak uvodi porez na nekretnine. Sve će se provesti u dvije faze

Snažno podržavamo najavljeno smanjenje deficita i konsolidaciju javnog duga, kao i smanjenje administrativnog i parafiskalnog opterećenja gospodarstva, jer je riječ o osnovnim preduvjetima za gospodarski rast i izlazak Hrvatske iz recesije. Također, podržavamo reformu javne uprave, kurikularnu reformu te liberalizaciju tržišta usluga sukladno pravilima EU-a o slobodi unutrašnjeg tržišta. Podsjećamo, upravo je naša udruga pozivala na usklađenje tržišta odvjetničkih usluga s EU-ovom direktivom za usluge.

Široku mogućnost rada liječnika iz sustava javnog zdravstva u privatnim ustanovama smatramo svojevrsnim priznanjem da vlada ne planira javni sustav učiniti dovoljno poticajnim za one najbolje, a to želi kompenzirati otvaranjem vrata dodatnom radu liječnika izvan sustava, što će neminovno narušiti kvalitetu javnog zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema mjera za suzbijanje korupcije u pravosuđu

Nažalost, reforma nigdje ne spominje mjere za suzbijanje korupcije u pravosuđu koje je umjesto dijela rješenja postalo dijelom problema, jer posljednji događaji iz tog područja ukazuju da je u Hrvatskoj ugroženo načelo vladavine prava, temelj svakog civiliziranog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrinjava to što se vlada, prema brojkama iz Programa konvergencije, zadovoljila trajnim strukturnim deficitom proračuna do kraja ovog desetljeća, a da u isto vrijeme nije hrabrije naznačila prostor za smanjenje poreznog opterećenja. Porezi na dobit, njenu isplatu i kapitalne dobitke fundamentalno guše poduzetništvo i funkcioniranje tržišta kapitala, a što je još važnije, izrazita progresivnost poreza na dohodak s najvišom stopom od 40% koja se primjenjuje na srednje dohotke odbija tehnološke tvrtke, visokostručne zaposlenike i vrhunske menadžere, koji su motor razvoja.

Od Vlade traže da bude dosljednija i hrabrija

Apeliramo na Vladu da u najkraćem mogućem roku ispravi ove nedostatke i objavi konkretan plan porezne reforme koja će zajamčiti ubrzanje tehnološkog i ekonomskog razvitka Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvažavajući trenutačni društveni i politički kontekst u kojem je nastao ovaj reformski paket, udruga Lipa ga smatra nedovoljno ambicioznim. Nastavit ćemo snažno podržavati potrebne strukturne reforme, a od vlade tražimo da njezina reformska agenda u budućnosti bude dosljednija i hrabrija", stoji u priopćenju udruge Lipa.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo