OČAJNI I BIJESNI / Apel Udruge Glas poduzetnika: 'Gradonačelnici i načelnici, proglasite sajamski dan za veliku Gospu da dućani mogu raditi'

Image
Foto: Pixsell

'Imali smo prilike vidjeti na Dan domovinske zahvalnosti 5.kolovoza da je takav zakon nebulozan i šteti poslovanju velikom broju poduzetnika u sektoru trgovine', kažu u UGP-u

8.8.2023.
9:47
Pixsell
VOYO logo

Ne mireći se sa zakonskim izmjenama koje od 1. srpnja zabranjuju rad trgovina nedjeljom i blagdanima, udruga Glas poduzetnika (UGP) uputila je javni poziv gradonačelnicima i načelnicima općina da u svojim mjestima za blagdan Velike Gospe proglase manifestacije ili sajamske dane kako bi poduzetnici iz sektora trgovine mogli raditi. Zakon smatraju "nebuloznim i štetnim".

"Nastavno na odredbe Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini koje su stupile na snagu 1. srpnja 2023. godine, a kojima se zabranjuje rad nedjeljom i blagdanom te kojima se ograničava radno vrijeme trgovina, uz mogućnost korištenja 16 radnih nedjelja godišnje, a koje se ne mogu koristiti blagdanima, imali smo prilike vidjeti na Dan domovinske zahvalnosti 5.kolovoza da je takav zakon nebulozan i šteti poslovanju velikom broju poduzetnika u sektoru trgovine", kažu u UGP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NITKO TO NE MOŽE PLATIT' /

Peta neradna nedjelja je iza nas: Trošimo jednako kao prije, a prodavačica ima poruku za one koji se još nisu navikli

Image
'NITKO TO NE MOŽE PLATIT' /

Peta neradna nedjelja je iza nas: Trošimo jednako kao prije, a prodavačica ima poruku za one koji se još nisu navikli

'Malim poduzetnicima svaki radni dan je bitan'

"Mnogi gradovi na našoj obali poput recimo Grada Hvara ili Općine Podgora koji su donijeli Odluku kojom se u svrhu promidžbeno – turističkih aktivnosti 5. i 15. kolovoza 2023. proglašavaju sajamskim danima na njihovom području te na taj način omogućili prigodnu prodaju na kioscima, štandovima i sličnim objektima kao sastavni dio sajamskih događanja, te barem dijelu poduzetnika omogućio rad koji može započeti od 9 i završiti do 24 sata", dodaju.

Ističu da taj zakon najviše utječe na male obrtnike i poduzetnike kojima je svaki dan rada bitan, a naročito u vrijeme turističke sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"UGP je protiv bilo kakve zabrane rada, te smatramo da to treba biti stvar izbora. Drago nam je da su neki gradovi i općine prepoznali i poslušali svoje sugrađane koji žele raditi te im Odlukama o sajamskim danima to omogućili, nadamo se da će i drugi slijediti njihov primjer”, rekla je Branka Prišlić, glavna tajnica UGP-a.

UGPO je, inače, podnio Ustavnom sudu Prijedlog za ocjenu suglasnosti Zakona s Ustavom u odnosu na zakonske odredbe izmjena i dopuna Zakona o trgovini koje se tiču zabrane rada nedjeljom i blagdanom, kao i određivanja maksimalnog broja radnih sati pojedine trgovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Desant na trgovine: kaos usred turističke sezone zbog zabrane rada trgovina. Kruh se kupovao i na benzinskim postajama

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo