UDRUGA BLOKIRANI: / 'Ovršni zakon dosad se pokazao korisnim samo za one koji naplaćuju potraživanja'

Image
Foto: Igor Šoban / PIXSELL

'Ovršni zakon ne treba služiti sam sebi već onom čemu je namijenjen, a to je naplata potraživanja', kazao je Sarajko Baksa iz udruge Blokirani dodavši da je u Hrvatskoj trenutno 250.

24.11.2020.
12:29
Igor Šoban / PIXSELL
VOYO logo

Od 1. prosinca trebale bi stupiti na snagu izmjene i dopune Ovršnog zakona kojima će biti proširen krug prihoda koji se ne mogu ovršiti - božićnice, regresi i uskrsnice. Uvodi se i prethodna obavijest dužniku, koje do sada nije bilo, a njome se dužniku daje mogućnost da ako u roku od 15 dana plati stvarni dug ili se pokuša dogovoriti s vjerovnikom, tada neće imati troškove Ovršnog postupka. Te je novine vezane uz Ovršni zakon istaknuo Josip Salapić, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave, gostujući u emisiji "U mreži Prvog" na Hvatskom radiju.

Image
UDRUGA OVRŠNI UPOZORILA: /

'Novi Ovršni zakon je obična šarena laž, slatki omot oko gorke pilule'

Image
UDRUGA OVRŠNI UPOZORILA: /

'Novi Ovršni zakon je obična šarena laž, slatki omot oko gorke pilule'

Blokirani pozdravljaju 27. izmjenu zakona

Salapić je kazao kako se vrijednost glavnice za jedinu nekretninu u kojoj ovršenik živi povećava s 20.000 na 40.000 kuna, a donosi se i Pravilnik o stvarnim troškovima Ovršnog postupka svih sudionika u postupku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukidaju se predvidivi troškovi 250 kuna + PDV i ukida se izrada pravomoćnosti ovrhe što je 350 kuna. Do sada je bilo da ako je glavnica duga bila 100 kuna, ovršenik je vraćao 900 + trošak javnog bilježnika od 150 kuna", kazao je dodavši da se ti troškovi brišu pa će sada ovaj dug glavnice od 100 kuna biti 350 kuna.

"Pozdravljamo 27. izmjenu Ovršnog zakona zato što će to donijeti privremeni boljitak dok se ne iznađe konačno rješenje", kazao je u emisiji Sarajko Baksa iz Udruge Blokirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baksa je kazao kako je trenutno u Hrvatskoj blokirano 250 tisuća ljudi koji duguju oko 17,4 milijarde kuna, a uz njih je u blokadi i 15 tisuća poslovnih subjekata koji duguju 5,3 milijarde kuna. Naglasio je da dosadašnji Ovršni zakon nije ostvario svoj cilj - uspješnu naplatu.

"Ovršni zakon ne treba služiti sam sebi već onom čemu je namijenjen, a to je naplata potraživanja", kazao je Baksa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje su problem javnobilježničke naknade

Predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe, SDP-ovac Mišel Jakšić rekao je da u novim izmjenama Ovršnog zakona ima dobrih stvari koje treba pohvaliti, ali da su i dalje problematične javnobilježničke naknade.

"U svim djelatnostima u kojima se pojavljuju financije ima određenih lobija s kojima još uvijek nismo u stanju raskrstiti", naglasio je Jakšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Salapić mu je odgovorio da je ova Vlada ispravljala zatečeno stanje što se tiče Ovršnog zakona te je odbacio tvrdnju da su za Vladu vezani ikakvi interesni lobiji. Baksa je, pak, kazao da je Ovršni zakon dosad išao na ruku samo jendoj strani.

"Do sada se Ovršni zakon pokazao korisnim samo za one koji se bave naplatom potraživanja, a sam zakon je prepun mana koje idu u korist segmentima koji se nalaze između vjerovnika i dužnika", smatra Baksa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo