podaci DZS-a / Udar na budžet: Na proljeće moguć rast cijena režija, neke stvari već sad plaćamo skuplje

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Komunalije i energenti su, upozoravaju ekonomisti, možda i najopasnije 'mine' za džepove hrvatskih potrošača u 2019.

17.12.2018.
12:11
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvati u odnosu na 2015. godinu danas moraju posegnuti dublje u džep kako bi kupili osnovne robe i usluge, pokazuju to podaci Državnog zavoda za statistiku. Prema njihovim podacima, troškovi života u Hrvatskoj u posljednje tri godine su porasli za 2,3 posto, a ponajviše zabrinjava skok cijena pojedinih dobara i usluga.

Primjerice, gorivo danas plaćamo gotovo četvrtinu skuplje nego prije tri godine,a velik rastt, nešto manji od 13 posto, u istom razdoblju imaju i usluge kafića i restorana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrana koja čini gotovo trećinu potrošnje hrvatskih kućanstava također je skuplja i to u prosjeku 2,4 posto nego prije tri godine. Poskupjeli su i duhanski proizvodi, čije su cijene u sada u prosjeku šest posto veće nego 2015. godine. Još bržu dinamiku rasta pokazuju cijene odjeće, 11,5 posto, i obuće, 6,5 posto, dok umjereni rast, manji od dva posto, u posljednje tri godine bilježe cijene najma stanova.

Komunalije najopasnije 'mine' za džepove potrošača

Kako piše Novac.hr, potonji podatak treba uzeti s oprezom, s obzirom na to da je u Hrvatskoj prijavljeno razmjerno malo podstanara. Velika dinamika rasta cijena, preko pet posto, zabilježena je kod opskrbe vodom i ostalih komunalnih usluga, pokazuju podaci DZS-a. Upravo su komunalije i energenti, upozoravaju ekonomisti, možda i najopasnije "mine" za džepove hrvatskih potrošača u 2019.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željko Lovrinčević sa zagrebačkog Ekonomskog instituta ističe kako bi se u idućoj godini već na proljeće mogla dogoditi korekcija cijena plina te rast cijene vode, dok Zdeslav Šantić, glavni ekonomist OTP banke, tvrdi da se iduće godine može očekivati određeni rast cijena komunalija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo