UČITELJICE NA MUKAMA: / 'Proglasili su nas viškom i poslali u škole gdje nedostaje ljudi, no tamo nam ne daju posao'

Image
Foto: PIXSELL/Arhiva, Zeljko Mrsic
10.9.2016.
8:40
PIXSELL/Arhiva, Zeljko Mrsic
VOYO logo

Zdravka Viduka još od 1997. iz Zadra putovala u Obrovac gdje je kao učiteljica radila u tamošnjoj osnovnoj školi. A onda je zbog smanjenja razrednih odjela, postala tehnološki višak. No, kratko se ponadala da će konačno i ona dobiti radno mjesto u gradu u kojem živi.

"Zbog dugogodišnjeg putovanja i godina staža imala sam najveći broj bodova, pa me je Povjerenstvo za zbrinjavanje tehnološkog viška pri Uredu državne uprave uputilo u OŠ Šimuna Kožičića Benje. To sam saznala 1. rujna i sutradan sam se javila na posao, ali mi je ravnatelj Marko Marin kazao da je on sve što je trebao zaposliti zaposlio do 1. rujna i da je 'zbog neodgodivih poslova' već pozvao druge učiteljice na ta radna mjesta", ispričala je Viduka dodajući kako će iskoristiti sva pravna sredstva kako bi dobila posao jer smatra da ga nakon 19 godina zaista zaslužuje u gradu u kojem i živi. Pritom je dodala kako joj je ravnatelj rekako da se on s Uredom bori za transparetnost u raspoređivanju viškova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbijene jer su kasno upućene?

Slučajevi poput njenog su i oni dviju učiteljica koje su godinama putovale na rad u Gračac i Pločnik. Obje su raspoređene u Osnovnu školu "Stanovi", ali obje su odbijene. Ana Marije Kovačević, učiteljice tehničke kulture, koja je pak 12 godina putovala u Gračac i Pločnik, te njene kolegica, profesoric hrvatskog jezika Maja Kresović.

"Odbili su me jer je Ured kasno javio tko je tamo upućen, a ravnatelj se već pobrinuo da ima djelatnike koji su mu na raspolaganju", pojašnjava Kovačević, dok Kresović dodaje: "Ured državne uprave me, s najviše bodova, poslao u OŠ Stanovi gdje me je ravnatelj u vrlo, vrlo kratkom razgovoru od manje od minute, odbio jer on ne može 'usklađivati raspored na početku školske godine'. Nismo mi krivi što smo upućeni u petak u tu školu, a on je dužan uskladiti raspored. Zbog svega ovoga smo pisali dopise prosvjetnoj inspekciji i Ministarstvu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rat sindikata i ravnatelja

U Sinidkatu, pak, ističu da ravnatelji ne poštuju zakon i kolektivni ugovor te pravdaju svoje "zakašnjelo slanje radnika".

"Do 26. kolovoza velik dio škola, pa ni ove dvije, nisu prijavile potrebe za zaposlenicima. Učinili su to tek 31. kolovoza i to nakon upozorenja da onaj tko to ne učini do tada, neće dobiti suglasnost već će biti prijavljen Ministarstvu i inspekciji. Zato su, zbog nemarnosti škola, ljudi upućeni u škole tek 1. rujna", kaže Tinka Zemunik iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Marko Marin Zemunici uzvraća udarac tvrdeći kako se viškovi šalju samo u one škole u kojima se ravnatelji usprotive, da nije transparentno na koji je način netko postao tehnološki višak i da li on to stvarno jest ili se radi o nadopuni norme. Također tvrdi kako u one škole koje su prijavile potrebe za kadrovima nisu upućeni novi ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo