'SVE SMO PODUZELI' / Učiteljica dobila otkaz jer je upozorila na vršnjačko nasilje, a ravnateljica poručuje: 'To je rezultat sedam teških povreda radnih odnosa'

Image

Učiteljica nikada nije ravnateljicu usmenim ili pisanim putem upozoravala na vršnjačko nasilje

30.5.2023.
21:42
VOYO logo

Jučer je školski odbor donio odluku o otkazu učiteljici u Osnovnoj školi Strožanac, unatoč suprotnom savjetu Županije koja je inače osnivač škole. Postojale su nagađanja o razlozima otkaza, a jedan od glavnih navoda je da je učiteljica Zrinka Perković Dodig upozorila na slučaj vršnjačkog nasilja, posebice vezano uz učenika petog razreda koji je nedavno ušao u školu s metalnom šipkom te prijetio učitelju i ostalim učenicima.

Policija trenutno istražuje ovaj slučaj, a učiteljica je rekla za RTL da je podnijela kaznenu prijavu zbog navodnog zataškavanja nasilja. S druge strane, ravnateljica tvrdi potpuno suprotno, navodeći da jedan od razloga otkaza leži u nedostatku reakcije učiteljice na prijetnje nasiljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'SNOSIT ĆE POSLJEDICE SVOJIH ODLUKA' /

Učitaljica koja je nakon indicenta u školi upozorila na vršnjačko nasilje dobila otkaz

Image
'SNOSIT ĆE POSLJEDICE SVOJIH ODLUKA' /

Učitaljica koja je nakon indicenta u školi upozorila na vršnjačko nasilje dobila otkaz

'Svi imaju pravo na prijavljivanje'

U cilju razjašnjenja nedavnog nemilog događaja, ravnateljica Žana Prižmić ističe važnost objašnjenja odluke o otkazu učiteljici s 20 godina radnog staža. Kaže da otkaz nije rezultat prijave nasilja policiji, kako se prethodno nagađalo. Otkaz je, zapravo, rezultat sedam teških povreda radnih odnosa, a jedan od ključnih razloga je nedostatak prijavljivanja nasilničkog ponašanja. Podnijela je i kaznenu prijavu.

"Nažalost ljudi mogu prijavljivati. Svi imaju pravo na prijavljivanje. Izričito tvrdim da je škola, stručna služba po tom slučaju poduzela sve u skladu sa Zakonom i mi smo upravo ti koji su prijavili svim nadležnim institucijama što znači da dotična gospođa govori neistinite tvrdnje", rekla je ravnateljica,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'MOST koristi tragediju dječaka'

Kaže i kako ju učiteljica nikada nije usmenim ili pisanim putem upozoravala na vršnjačko nasilje.

"Ona nije postupila po protokolu o postupanju za prijavljivanje vršnjačkog nasilja koje se dogodilo. Niz je okolnosti i dokaza što je učiteljica počinila. Okršila je zakon u sedam stvar."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U cijeli slučaj se umiješala i politika jer je ravnateljica aktivna članica HDZ-a.

"Žalosno je što politika u ovom slučaju, čelnici MOST-a i njegovi simpatizeri koriste tragediju dječaka, obitelji koja se danima proteže u medijskim člancima. To je zaista prestrašno da na ovako jeftin način čelnici MOST-a skupljaju poene. Ispred škole, ispred odgojno-obrazovne ustanove gdje je zabranjeno bilo kakvo stranačko i bilo kakvo drugo okupljanje." Za kraj je naglasila kako su poduzeli sve da spriječe nasilje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo