Prerano za školu / Učitelji traže odgodu početka nastave, skupljaju potpise: 'Prvo jasne upute, onda odlazak u školu'

Ravnatelji i učitelji se slažu da je još mnogo pitanja ostalo neriješeno

5.5.2020.
21:58
VOYO logo

Do početka nastave u školama prema novim pravilima ostalo je još pet dana. Sindikati traže odgodu početka nastave jer ključni problemi nisu riješeni.

Provjerili smo što kažu ravnatelji koji prikupljaju podatke o broju učenika koji će doći u školu i organiziraju nastavu za ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Osnovnu školu Jure Kaštelana u Zagrebu za sada bi u ponedjeljak trebalo doći 24 učenika i bit će podijeljeni u tri skupine.

"Svi učenici prvog razreda će biti u jednoj grupi, drugi i treći će biti zajedno i četvrti će imati svoju grupu jer se prijavilo toliko djece za svaku dobnu skupinu", pojasnio je Krešimir Supanc, ravnatelj OŠ Jure Kaštelana u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U školi će prva dva tjedna biti i pet učiteljica, po jedna za svaku grupu i još dvije za učenike koji ostaju u produženom boravku. Neće biti školskog zvona i djeca će dolaziti prema rasporedu.

"S obzirom da ćemo imati tri grupe, podijelit ćemo WC i kabine unutar toaleta koji kojoj grupi pripada, upozorit ćemo učiteljice i ne bi trebalo biti mješanja", rekao je Supanc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Udruzi ravnatelja osnovnih kažu da nisu svi u istoj situaciji. Dok će neke škole ostati prazne, u drugima je prijavljen dolazak velikog broja učenika. U školu u kojoj je predsjednik Udruge ravnatelj, za sada se vraća 13 učenika koji će biti raspoređeni u dvije grupe.

"Da se javio veći broj učenika to bi zahtijevalo i veći broj učitelja, a onda se postavlja pitanje tko bi radio s ostalima na daljinu, također u strukturi učitelja ima i starijih i sigurno ćemo se voditi time da angažiramo mlađe, oni koji bliže stanuju i koji imaju bolju zdravstvenu sliku, ali sve ovisi o broju djece", izjavio je Nikica Mihaljević, predsjednik Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelji se slažu da je još mnogo pitanja ostalo neriješeno. U jednu splitsku školu u ponedjeljak bi trebalo doći 20 učenika.

"S obzirom da u Splitsko-dalmatinskoj županiji ima odgovarajući broj oboljelih, mislim  da je za ovu mjeru trebalo još pričekati", izjavila je Marita Guć, ravnateljica OŠ Manuš Split .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učiteljica Engleskog jezika iz Požege ne vraća se u učionicu, ali kaže da će opseg posla rasti.

"Učitelji će raditi duplo, već sada da vam pokažem svoje pripreme, budući da sam i učiteljica i majka, vidjeli biste u koje sitno doba ide, na raspolaganju smo puno radno vrijeme", poručila je Sandra Halt-Ćuže, učiteljica u OŠ Dobriša Cesarić u Požegi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Sindikata hrvatskih učitelja traže odgodu otvaranja škola dok se ne steknu svi preduvjeti za siguran povratak djece.

"Kad zaposlenici dobiju jasne upute, što kako i kada. Sigurnosne, prostorno materijalne, sanitarne i higijenske uvjete, tada možemo započeti sa školom", rekla je Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat Preporod pokrenuo je potpisivanje peticije kojom traže povlačenje ove odluke.

"U prvih nekoliko sati prikupljeno je 2000 potpisa. Nije moguće u nekoliko dana stvoriti uvjete da bi se učenici mogli sigurno školovati, a učitelji raditi", poručio je Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škola prema novim pravilima kreće za pet dana, ako Ministarstvo ne posluša zahtjeve učitelja.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo