OVO JE ZA ISKOČITI IZ KOŽE / Sastavljači pitanja na maturi pošteno se obrukali, ali su srušili učenika zbog nevjerojatnog razloga. Sad ne može na Arhitekturu

'Izričito se kaže da se esej ne smije pisati velikim tiskanim slovima. Niti velikim, niti tiskanim', kaže Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja

18.7.2023.
22:33
VOYO logo

I dok je ove godine u ispitima na državnoj maturi stajalo da je Istanbul glavni grad Turske, a da je USKOK ured Vlade i dok su na jednom pitanju iz matematike svi ponuđeni odgovori bili netočni, pravila pisanja državne mature iznimno su stroga pa je ove godine jedan učenik na istoj pao jer je esej iz Hrvatskog jezika napisao - tiskanim slovima.

Esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi napisao je velikim tiskanim slovima. Njegove misli o Krležinim Glembajevima zato nitko nije ni pročitao. Nitko nije ni procijenio njegove kompetencije, književnoteorijska i jezična znanja, kao ni razumijevanje književnog teksta. I sada ne može upisati Arhitekturu iako je na prijemnom bio četvrti od petstotinjak učenika koji su pristupili ispitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otac: On inače ima ružan rukopis

"On inače ima, ja bih rekao, izuzetno ružan i nečitljiv rukopis. I on je, pokušavajući balansirati između pravila o pisanju eseja koje kaže da esej mora biti čitak i jasno napisan i ovoga koje kaže da se ne smije pisati tiskanim slovima, pisao tiskanim slovima", rekao je u RTL Direktu otac učenika, Ruđer Friganović.

Zbog svega toga učenik u ljetnom roku neće upisati arhitekturu, a ne ostane li mjesta na jesenskom roku, morat će čekati iduću godinu. Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja jasni su kod poštivanja pravila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izričito se kaže da se esej ne smije pisati velikim tiskanim slovima. Niti velikim, niti tiskanim. Jesu li slova veća ili manja, ona su tiskana i ona su samo velika, ne i onaj drugi oblik", kaže Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Image
OGLASIO SE I RAVNATELJ /

'Princip i pravila državne mature jednaka su za sve. Potpisivanje se računa kao neizlazak na esej. Žao mi je'

Image
OGLASIO SE I RAVNATELJ /

'Princip i pravila državne mature jednaka su za sve. Potpisivanje se računa kao neizlazak na esej. Žao mi je'

Tko vrednuje sastavljače pitanja?

I nije to prvi put da su učenici grubo kažnjeni za propuste, lani su srušili djevojku koja se potpisala na ispit. Sve ove pogreške pokazuju da državna matura nije savršena, ali zamijenila je onu staru - netransparentnu i manjkavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Državnu maturu imamo barem svi pravo kritizirati i govoriti da Istanbul nije glavni grad Turske, nego je Ankara, a prije različite prijamne ispite uopće nismo mogli vrednovati - koliko su oni bili dobri i koliko su omogućavali korupciju na visokim učilištima", kaže Marko Matijević, glavni urednik portala Srednja.hr.

Otac učenika koji zbog pisanja tiskanim slovima nije prošao na državnoj maturi smatra da se njegova sina moglo kazniti drukčije, primjerice oduzimanjem dijela bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam sigurno neobjektivan kao roditelj, ali kome god da se ovo dogodi, da se malo stavi u tu poziciju, mislim da bi razumio da je to potpuno neprimjereno. OK, dečko je pogriješio, koristio je nekakva slova koja nije smio. Međutim kazna za to je de facto ponavljanje godine", ističe otac.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo