Još jedan propust sustava / Učenici noć uoči eseja doznali temu: 'Razmatramo nekoliko rješenja nastale situacije!'

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja potvrdio je informaciju da je jedna od tema eseja iz Engleskog jezika, koja se pojavila na društvenim mrežama, bila pripremljena kao inačica za provjeru znanja

19.6.2015.
16:21
VOYO logo

Slobodna Dalmacija je od jedne maturantice doznala kako su čitavu noć i jutro prije službenog početka ispita na društvenim mrežama kružila pitanja za esej A razine iz engleskog jezika.

Image
novi debakl /

Ponovno greška na državnoj maturi: učenici u Splitu dobili stari ispit!

Image
novi debakl /

Ponovno greška na državnoj maturi: učenici u Splitu dobili stari ispit!

Navodno se jedna od četiri teme koje su maturanti dijelili po društvenim mrežama uistinu našla među pitanjima za esej.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istražujući dalje, portal Dalmacija News je kontaktirao nekolicinu srednjoškolaca koji su pisali esej iz engleskog jezika, a oni su potvrdili temu što je bila navedena kao jedan od prijedloga na društvenim mrežama.

Tema eseja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neki kažu da je gledanje filma baziranog na knjizi uzbudljivije od čitanja, a neki ne".

"Pisali smo esej iz engleskog jezika na ovu temu, ja nisam vidjela kružnu poruku, ali sam čula uoči ispita o tim porukama  i iznenadila sam se kad smo u eseju dobili naslov o kojem se pričalo", kazala je učenica srednje škole za Dalmacija News.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenica da učenici posjeduju pitanja za državnu maturu manje je sporna od zakazivanja sustava koji je to omogućio, a da k tome nisu poduzete odgovarajuće mjere.

'Razmatramo nekoliko rješenja nastale situacije!'

U petak poslijepodne slučaj su komentirali u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja potvrđuje informaciju da je jedna od tema eseja iz Engleskog jezika koja se u 1:56 sati pojavila na portalu Dalmacijanews jednaka temi koja je bila pripremljena kao inačica za provjeru znanja ispita iz Engleskog jezika -A razine u provedbi državne mature 2014./2015. Druga dva dijela testa iz Engleskog jezika kao ni B razina u cjelini nisu ugroženi.

Pisanje eseja jedan je od triju dijelova ispita kojim se provjerava znanje engleskog jezika. Druga dva dijela ispita provjeravaju razumijevanje pročitanog teksta nakon čega učenici odgovaraju na pitanja te razumijevanje slušanja engleskog jezika nakon čega učenici pismeno odgovaraju na pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji nekoliko rješenja nastale situacije koja se razmatraju, a bit će odabrano ono koja je najpovoljnije za učenike.

NCVVO je svjestan da najveću štetu trpe učenici i njihovi roditelji i iznimno žali zbog toga te poduzima  sve da učenici ne bi bili zakinuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog više događaja koji su se do sada pojavili tijekom organizacije i provedbe državne mature, sve nadležne ustanove i institucije učinit će sve da pronađu odgovorne zbog čega je proširena kriminalistička obrada koja je započela krađom ispitnih testova u Puli", stoji u priopćenju.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo