Učenici državnu maturu provalili preko Facebooka!

18.3.2010.
0:34
VOYO logo

Unatoč svim sigurnosnim mjerama koje je prosvjetna vlast provela u školama, priča koja je već dulje vrijeme kružila među učenicima pokazala se točnom.

arti-201002080790006Naime, od osam djela koja su morali pročitati za lektiru, maturanti su za temu dobili upravo odlomak iz Zločina i kazne, i to baš onaj dio u kojem Raskoljnikov tumači Sonji zašto je ubio babu lihvaricu, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako u Ministarstvu negiraju da postoji bilo kakva mogućnost da je netko od 40.000 kandidata, koji su pristupili maturi, provalio temu eseja i tako doveo u pitanje projekt vrijedan 50 milijuna kuna, među učenicima se proširila priča kako teta jednog maturanata, inače ispitna koordinatorica, nije mogla odoljeti, pa je svome nećaku prišapnula što će biti tema eseja. A on je to proširio svojim kolegama.

Testovi iz hrvatskog i engleskog u škole su stigli u ponedjeljak, u zapečaćenim omotnicama, a u Ministarstvu tvrde da nitko nije mogao znati što je tema eseja, pa se postavlja pitanje kako je to znala ispitna koordinatorica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nisam mogao vjerovati kad sam vidio da su se glasine pokazale točnima. Kad sam vidio to na Facebooku, prvo sam se upitao tko je to predvidio: Milan Tarot ili neki astrolog? Ali, bilo je točno. Mi s naše strane nismo ni najmanje zakazali, a ne znam baš kako je bilo s druge strane. Jednakost za sve?! Informacije su procurile. Zavjet šutnje je prekinut. Dok su jedni čitali i pripremali svih osam lektira, drugi su mirno i spokojno čitali Dostojevskog. Ne vidim gdje je tu jednakost'', rekao je jedan učenik splitske V. gimnazije.

U Ministarstvu su uvjereni kako je to da su se informacije s interneta poklopile s činjenicom da se kao tema eseja doista pojavio roman Zločin i kazna – čista slučajnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Esej nećemo poništavati jer za to nema potrebe. Prije testa proveli smo strogu kontrolu. Jamčim da nitko nije znao iz čega će se pisati esej'', rekao je za Jutarnji listGoran Sirovatka, šef Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Prethodni članak:

arti-201002190135006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo