Ubistvo Đinđića ne može da bude rasvetljeno u današnjoj Srbiji

„Sve je otvoreno i nedovršeno“

10.3.2013.
3:22
VOYO logo

Ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića je politički motivisano i ono ne može da bude rasvetljeno u današnjoj Srbiji, gde je sve otvoreno i nedovršeno, ocenili su učesnici tribine "Politička pozadina ubistva Zorana Đinđića".

Učesnici skupa Žarko Korać, Rajko Danilović, Slaviša Lekić i Miloš Vasić saglasili su se da nema mnogo šanse da će ubistvo Zorana Đinđića, prvog premijera Srbije posle petooktobarskih promena, biti do kraja rasvetljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tribini Liberalno demokratske partije u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, bivši potpredsednik Đinđićeve vlade Žarko Korać rekao je da je protiv Đinđića vođena organizovana medijska hajka, da se radilo na kriminalizaciji premijera i njegove Vlade, kako bi se sprečio napredak Srbije.

- Očajnički pokušaj da se zaustavi napredak je ubistvo Đinđića koje je promenilo istorisjki proces.... -, ocenio je Korać.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korać je rekao da ga najviše interesuje ubistvo svedoka saradnika u procesu protiv "zemunskog klana" Zorana Vukovića Vuka koji je ubijen 2006. godine, nedaleko od surčinskog aerodroma.

- On (Vuković) je jasno govorio da je "zemunski klan" imao kontakte sa ljudima iz okruženja Vojislava Koštunice -, naveo je Korać i dodao da je Vukovićevo svedočenje "najinteresantnije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Advokat Rajko Danilovicć rekao je da nalogodavci ubistva premijera Srbije "nisu ni dodirnuti".

- Još nije utvrđeno ko je sve u tome učestvovao -, rekao je Danilović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinar Slaviša Lekić je kazao da bi veliki korak bio napravljen u istrazi da se "krenulo sa ljudima koji su tada bili u medijima, vlasnicima pojedinih listova, koji su se stavili u funkciju batine".

Novinar Miloš Vasich rekao je da je za otkrivanje političke pozadine ubistva premijera Zorana Đinđića važno otkriti i ko je ubio pripadnika državne bezbednosti Momira Gavrilovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši pomoćnik načelnika Resora državne bezbednosti (RDB) Beograda, pukovnik Momir Gavrilović ubijen je 3. avgusta 2001. godine u Ulici Džona Kenedija na Novom Beogradu, a njegovo ubistvo još nije rasvetljeno.

Zoran Đinđić je ubijen 12. marta 2003. godine, ispred zgrade Vlade Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS).

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo