U ZET STIŽE NOVI SUSTAV: / Putnici će dobivati informacije o kretanju vozila, a i znat će gdje mogu presjedati

Image
Foto: PIXSELL

ZET uskoro kreće u modernizaciju sustava koji povezuje dispečere u njihovim centrima, vozače, a prema novom planu i same putnike,

7.3.2019.
9:38
PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je u Zagrebu u srijedu došlo do iskakanja tramvaja iz tračnica, što je uzrokovalo probleme u prometu, građani su upozorili da vozači drugih tramvaja nisu bili na vrijeme obaviješteni o onom što se dogodilo pa nije došlo do preusmjeravanja.

No, u Sindikatu ZET-a tvrde kako to nije baš tako jednostavno, jer su sustav na koji su umreženi tramvaji i glavni dispečerski centar te informatički sustav stari 13 godina i ne funkcioniraju najbolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U ZAGREBU TRAMVAJ ISKOČIO IZ TRAČNICA: /

Obustavljen promet jednom od najbitnijih avenija, evo kako izbjeći kaos

Image
U ZAGREBU TRAMVAJ ISKOČIO IZ TRAČNICA: /

Obustavljen promet jednom od najbitnijih avenija, evo kako izbjeći kaos

40 milijuna kuna za novi sustav

Potvrđuju to i u samom ZET-u, ali odmah i najavljuju skoro raspisivanje natječaja teškog 40 milijuna kuna s kojima bi se trebao nadograditi i modernizirati sustav za nadzor i upravljanje prometa.

Večernji list piše kako će novi sustav konkretno uvesti i javljanje preko razglasa putnicima promjene u ruti ili vrijeme kašnjenja, dogodi li se nepredviđena situacija, a u tristotinjak vozila sami će Zagrepčani na displejima moći pratiti kretanje tramvaja na digitalnoj karti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, u vozila će se postaviti ekrani na kojima će biti vidljiv shematski prikaz položaja tramvaja u odnosu na stajališta na trasi linije, a uz to, prikazivat će se i moguća presjedanja, odnosno spojevi s drugim tramvajima.

Praćenje gužvi

Na ekranima će biti vidljive i informacije o stanju u prometu, dok će se putnicima preko zvučnika moći obratiti djelatnici iz dispečerskog centra. Vozači će također biti umreženi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što se također planira jest da djelatnici ZET-a u svako vrijeme mogu javiti stanje u svom tramvaju i autobusu, odnosno ima li gužvi ili nema, kako bi se na liniju moglo poslati dodatno vozilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo