U zamjenu za Kalinića, Hrvatska traži Gucića

Ukupno 12 osoba sa srpskim državljanstvom koje Hrvatska potražuje potpada pod nedavno potpisani Sporazum o izručenju.

6.7.2010.
11:19
VOYO logo

Prema podacima MUP-a i Ministarstva pravosuđa Hrvatske, hrvatska je policija raspisala tjeralice protiv šezdesetak osoba koje imaju srpsko državljanstvo, ali prema Sporazuma o izručenju, možemo tražiti ekstradiciju njih dvanaest.

Naime, sporazum o izručenju i izvršenju sankcija predviđa da će se međusobno izručivati samo oni državljani koji su u drugoj zemlji procesuirani za kaznena djela organiziranog kriminala i korupcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što je već najavljeno, prva je osoba koju će Srbija tražiti od Hrvatske Sretko Kalinić, pripadnik takozvanog zemunskoga klana, suučesnik u atentatu na premijera Zorana Đinđića, koji je u Beogradu za ubojstva osuđen na 40 godina zatvora.

Kako doznaje Večernji list, svih dvanaest srpskih državljana čije će izručenje po spomenutome sporazumu tražiti Hrvatska jesu, kao i Gucić, osumnjičeni za koruptivna kaznena djela. Hrvatska za sada ne traži nikoga zbog organiziranog kriminala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gucić je u Srbiju otišao krajem 2008., srpsku putovnicu vjerojatno ima jer potječe s Kosova. Od kad je otišao nije se odazivao pozivima suda, a izbjegao je i izvršenje presuda koje su donesene.

Protiv Gucića i još četiri osobe koje su bile članovi uprave otvoren je i postupak zbog privatizacije Osječke pivovare, i to zbog zlouporabe položaja i krivotvorenja dokumentacije. U Rijeci mu se sudi jer je kao direktor Brodokomerca na kriminalan način stekao stan u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhovni sud prošle je godine poništio presudu kojom je Gucić bio oslobođen za zlouporabu položaja i ovlasti i da je prisvojio četiri milijuna kuna malverzacijama u dokapitalizaciji Slavonija osiguranja.

Prethodni članci:

arti-201006240439006 arti-201007030103006 arti-201007030022006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo