PAZITE NA OVO / U Zagrebu se očekuje povećana koncentracija prizemnog ozona: Neki uopće ne bi smjeli na ulicu

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ugrožene skupine stanovništva (mala djeca, trudnice, stariji ljudi, kronični bolesnici, osobe slabog zdravlja i osjetljive osobe) trebale bi izbjegavati izlazak na ulice

4.7.2022.
14:09
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebačke gradske vlasti objavile su novo upozorenje zbog mogućnosti povećane koncentracije prizemnog ozona u zraku tijekom sljedećih dana.

"U ljetnim mjesecima, u uvjetima visokih temperatura zraka i visokog UV indeksa dolazi do učestalih fotokemijskih reakcija čiji je rezultat pojačano stvaranje prizemnog ozona (O3), što utječe na porast njegovih satnih koncentracija u okolnom zraku i time na kvalitetu zraka. S obzirom na trenutnu meteorološku situaciju i vremensku prognozu, u narednim danima u uvjetima pogodnim za stvaranje prizemnog ozona moguća su nova dnevna prekoračenja u trajanju od nekoliko sati, o čemu ćete biti pravovremeno obaviješteni", poručili su iz Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporuke zagađivača

U slučaju povećane koncentracije prizemnog ozona, potrebno je, navode, slijediti upute tijela za javno zdravstvo, a to je u ovom slučaju Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", koji je i objavio preporuke građanima.

Image
VAŽNA OBAVIJEST ZAGREPČANIMA /

Djeca, stariji, trudnice i kronični bolesnici - ostanite doma: Koncentracija prizemnog ozona je prešla sigurnu granicu

Image
VAŽNA OBAVIJEST ZAGREPČANIMA /

Djeca, stariji, trudnice i kronični bolesnici - ostanite doma: Koncentracija prizemnog ozona je prešla sigurnu granicu

"U slučaju loše ili vrlo loše kvalitete zraka potrebno je razmisliti o smanjenju fizičkih aktivnosti na otvorenom, a u slučaju izuzetno loše kvalitete zraka preporuka je izbjegavati fizičku aktivnost na otvorenom", stoji u njihovim preporukama, kao i sljedeće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • za kuhanje koristiti gdje god je to moguće električna kuhala i pećnice umjesto plinskih štednjaka i štednjaka na kruto gorivo,
  • ne pušiti u stambenim i radnim prostorijama,
  • odgoditi čišćenje sredstvima koje sadrže korozivne kemikalije i otapala, popravke pri kojima se koriste ljepila, boje, lakovi, upotrebu insekticida i sve ostale radnje i aktivnosti koje nisu hitne i neophodne, a pri kojima se onečišćuje zrak u prostorijama s obzirom na to da se prostorije ne mogu provjetriti otvaranjem prozora,
  • ne koristiti mehaničku ventilaciju kojom se u prostorije ubacuje zrak,
  • ugrožene skupine stanovništva (mala djeca, trudnice, stariji ljudi, kronični bolesnici, osobe slabog zdravlja i osjetljive osobe) trebale bi izbjegavati izlazak na ulice,
  • pozivamo građane da ponašanjem i aktivnostima ne bi dodatno doprinijeli onečišćivanju zraka i tome dodatno ugrozili ugrožene skupine stanovništva. Ako to nije neophodno, molimo da ne koristite motorna vozila ili smanjite brzinu kretanja vozila.

Upozorenje i zagađivačima

Iz "Štampara" također pozivaju sve potencijalne zagađivače da za vrijeme trajanja posebnih mjera osiguraju zaštitu zdravlja ljudi i okoliša:

  • odgode poslove i aktivnosti koje mogu dodatno onečistiti zrak, ako nisu hitne i/ili neophodne,
  • proizvodne procese pažljivo vode i nadziru kako bi se spriječilo svako daljnje onečišćenje zraka,
  • po potrebi privremeno obustave pogone, uz napomenu da se ne dovede u pitanje sigurnost radnika i okoliša.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo