U ZAGREBU JE PRODANO ČAK 20 POSTO MANJE NEKRETNINA: / Centar je sada manje atraktivan. Razlog? Nije samo potres u igri

Image
Foto: Pixabay

Prepolovila se prodaja nekretnina u središtu Zagreba kao i u Donjem gradu

16.11.2020.
16:25
Pixabay
VOYO logo

U Zagrebu je broj prodanih nekretnina u prvoj polovini 2020. niži u odnosu na isto razdoblje lani i to za 22 posto. Podaci su to Hrvatske narodne banke (HNB) u najnovijoj analizi tržišta, a u HNB-u navode kako se za sada taj pad ipak ne čini dramatičnim.

Broj prodanih nekretnina u središtu Grada Zagreba i posebno u Donjem gradu, gdje su nekretnine oštećene u potresu najgušće raspoređene, u posljednjim se mjesecima prepolovio, piše RTL. No, smanjenu sklonost kupnji nekretnine u središtu grada ne treba pretežno pripisivati potresu, ocijenili su Davor Kunovac, direktor Direkcije za modeliranja u Sektoru istraživanja i Karlo Kotarac, savjetnik u Direkciji za modeliranje u analizi objavljenoj na HNBlogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Udio transakcija koje se odnose na zonu oštećenu potresom počeo je opadati nekoliko tjedana prije potresa. Taj pad aktivnosti na tržištu nekretnina koincidira s početkom pandemije, kada je postupak kupoprodaje nekretnina zbog uvedenih epidemioloških mjera bio znatno otežan. Smanjena aktivnost na tom području u skladu je s povećanom atraktivnošću života izvan središta grada i novim trendovima u načinu života koje je potaknula pandemija, kao što su držanje fizičkog razmaka ili rad od kuće", ocijenili su stručnjaci HNB-a.

Image
CIJENE NAJMA STANOVA U ZAGREBU DRASTIČNO PALE, PRODAJA TOTALNO STALA; STRUČNJACI: /

'Doći će do pada cijena nekretnina'

Image
CIJENE NAJMA STANOVA U ZAGREBU DRASTIČNO PALE, PRODAJA TOTALNO STALA; STRUČNJACI: /

'Doći će do pada cijena nekretnina'

Cijene nekretnina u svibnju bile niže za 10 posto

Potražnja je pala za nekretninama u središtu grada koje inače imaju turističku namijenu jer su razmjeri pandemije globalni te je turistički promet pao. S druge strane, porasla je ponuda stanova za kupovinu ili dugoročni najam. Kako piše RTL, sve navedeno je utjecalo na cijene nekretnina u središtu metropole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Tako su tijekom svibnja i lipnja cijene nekretnina u centru Zagreba bile niže za 10 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. Pritom, valja istaknuti da je ukupan broj kupoprodaja na području središta grada i Donjeg grada, u kojem je mnogo objekata oštećenih u potresu, vrlo malen. Zato nema bitnog utjecaja na kretanje cijena na razini cijelog Zagreba, u kojem su, zaključno s podacima za lipanj, cijene u daljnjem porastu.

Pad cijena slabi s udaljavanjem od zone s najgušćim oštećenjima od potreba, pokazuju indeksi. Primjerice, za nekretnine koje su do 1.000 metara udaljene od zone pogođene potresom, cijene nekretnina više ne padaju nego rastu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centar kao lokacija postao manje atraktivan

K tome, ova analiza potvrdila je da promjena sklonosti kupaca prema životu izvan središta Zagreba nakon potresa nije dominantno određena pojačanom potražnjom za novijim nekretninama koje su građene nakon 1964., kako se ponekad tvrdi.

Naime, iz usporedbe dvaju indeksa cijena starijih nekretnina, građenih prije 1964.: onih na području oštećenom potresom te onih na starijim nekretninama iz preostalog dijela grada, vidi se kako su cijene starijih nekretnina unutar zone oštećene potresom u recentnom razdoblju padale znatno snažnije u odnosu na preostale starije nekretnine čije cijene i dalje rastu po sličnim stopama kao cijene svih nekretnina u gradu Zagrebu neovisno o starosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je u skladu s argumentacijom da je centar metropole kao lokacija u recentnom razdoblju postao manje atraktivan kupcima nekretnina te da je takva promjena sklonosti kupaca nije domantno pojačana potražnom za novijim nekretninama. U HNB-ovoj analizi zaključuje se da predvladava želja za životom izvan Zagreba, prenosi RTL.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo